Това се случи за първи път след Освобождението от османско иго

0
В Пловдив вчера стотици българи играха право хоро в пълна тишина
В Пловдив вчера стотици българи играха право хоро в пълна тишина Видео: Марица

Европейската столица на културата за 2019-а влиза в новата българска история с първото след Освобождението на България от османско робство тихо хоро.

На площад "Централен" вчера стотици българи играха право хоро в пълна тишина, съобщава "Марица".

Тихото хоро е знак на протест срещу решението на община Пловдив организаторите на неделната проява "Хоро за хората" да не се събират в Цар Симеоновата градина.
 
Хората се провеждат от година и половина и не са спирали нито в дъжд, нито в сняг, нито в пек. В четвъртък организаторът на проявата за Пловдив Стоян Станковски е бил извикан от зам.- кметът по обществен ред и сигурност Георги Маринов, който му е връчил уведомление, че разрешената ден по-рано инициатива не може да бъде провеждана.

Мотивите на общината са,  че били получени оплаквания от живеещи в района  за силната музика.  Маринов обяснил,  че се позовава на промените в Наредба № 1 от февруари тази година, според които уличните музиканти не могат да ползват усилватели в централната градска част.
 
За да подкрепят протеста в Пловдив дойдоха хора от София, Варна, Пазарджик и Созопол. Организаторът на хората в София заяви, че те играят всяка неделя пред Народния театър, никога не са подавали заявления в общината, никога не им е забранявано да играят, нито им е правена зебележка за висока музика.
 
"Народът е суверен на държавата и хора ще има там, където има българи.  Не случайно в Народното събрание никой не играе хоро", заяви Дончо от София, дошъл под тепетата специално за инициативата.
 
Юристка от Пловдив се е заела да обжалва решението безплатно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари