Тотото ще развива спортните залагания

3
Ще се увеличат драстично пунктовете за продажба на лотарийни билети
Ще се увеличат драстично пунктовете за продажба на лотарийни билети Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

Българският спортен тотализатор (БСТ) се подготвя да навлезе на пазара на спортни залагания, заявиха от държавното предприятие.

Това е една от задачите, поставени пред новото ръководство на тотото, се разбира от отговори на изпратени въпроси до БСТ и министерството на спорта (ММС), предава "Дневник"

Ръководството беше сменено в края на февруари със заповед на министъра на спорта Красен Кралев. Действието съвпадна с разместването на пластовете в хазартния сектор, който се промени коренно от началото на годината с одържавяването на лотарийните игри и отстраняването на основния играч Васил Божков. С атаката срещу него и законодателните промени, на практика държавата превърна тотото в монополист в сегмента на талоните за търкания, а сега го готви да влезе и в друга пазарна ниша.

Интерес предизвика и подборът на ръководството на тотото. В Управителния съвет влязоха двама бивши футболисти на "Левски" - Гошо Гинчев и Христо Йовов, определяни като близки до управляващата партия. Последвалата пандемия от коронавирус увеличи предизвикателствата пред държавното тото, въпреки че засега то има предимство, защото пунктовете му продължават да работят въпреки мерките на правителството за извънредното положение (игралните зали напр. бяха затворени).

Време за спорт, но без спорт

В отговори до "Дневник" от министерството на спорта заявиха, че "Българският спортен тотализатор трябва да навлезе и в пазара на спортните залагания". До момента спортът е леко застъпен в три игри от Тото 1 на БСТ.

Новото ръководство на тотото, което е встъпило в длъжност на 11 март, посочи, че се работи в тази посока. "Планираме да предложим на пазара всички подобни хазартни услуги. Поставили сме си за цел да преминем към пълна дигитализация в срок от пет години". От тотото допълват, че работят и върху мобилно приложение, "но се съобразяваме със Закона за обществените поръчки и Закона за хазарта".

В момента в цял свят хазартните компании, занимаващи се със спортни залози, търпят огромни загуби заради липсата на състезания. Макар да няма точни данни за обема на пазара на спортни залагания в България, е сигурно, че е за стотици милиони лева. Нетните продажби на "Еврофутбол", например, за 2018 г. са 114 млн. лева, а отчетената печалба е 40.5 милиона, показват данни, публикувани от "Капитал".

Основните играчи са "Ефбет", "Уинбет", "Бет365", "Буин" (Bwin) и "Палмсбет". Лицензът на пионера в тази сфера в страната "Еврофутбол" е временно отнет, а друга от фирмите около Васил Божков - 7777.bg загуби възможността да организира игри, заради запори наложени върху сметките на фирмата.

"Спортните залагания са сериозно засегнати и спадът там е няколко пъти спрямо предишните нива. Активните първенства в момента са твърде малко, но скоро очакваме възстановяването на футболните първенства на Китай и Япония, което би донесло раздвижване в положителна посока", заяви маркетинг мениджърът на Bwin Даниел Симеонов. Останалите букмейкъри, опериращи в България, не отговориха на зададените въпроси. По думите на Симеонов сега се разчита основно на онлайн казино и покер.

Ударът по бизнеса може да засегне сериозно българския спорт, заради зависимостта на клубове и федерации от спонсорските договори с букмейкъри, но засега никой не коментира темата.

Предстои да се види и какъв ще е приносът на тотото като източник на средства за българския спорт в контекста на новата му роля на монополист в лотарийните игри и в ситуацията на кризата, предизвикана от коронавируса. Преди обявяването на извънредното положение Кралев заяви, че очаква удвояване на парите, отделяни за спорт, които миналата година са били 30 млн. лева.

С необходимостта от средства за българския спорт от БСТ обясняват факта, че пунктовете са отворени в условията на извънредно положение. "След отпадане на ограничителните мерки, когато рискът от зараза бъде минимизиран, спортът в страната ще се нуждае от много повече подкрепа и нови средства, за да могат спортистите и федерациите да наваксат загубеното време, усилия и тренировки."

Затова, спазвайки всички разпоредби, наш дълг е да сме максимално полезни и да сме в състояние да оказваме финансова подкрепа за спорта у нас.

Български спортен тотализатор

Силно обсъждана през февруари беше и темата за евентуалния спонсорски договор на БСТ с изпадналия в криза футболен "Левски". Клубът загуби финансирането си от фирмите от орбитата на Божков и основния си спонсор - "Национална лотария".

"Футболен клуб "Левски" е част от спорта у нас. В този смисъл подкрепата към всеки спорт винаги стои на дневен ред. Но в момента има много по-важни теми, които са на дневен ред. Безопасността на участниците в игрите и на служителите ни, стабилизиране на финансовото състояние на БСТ, актуализиране на дейността ни, съобразно промените в Закона за хазарта - това са част от темите с абсолютен приоритет", отговарят от тотализатора на въпрос дали ще станат спонсор на любимия клуб на премиера Борисов - "Левски".

Намерения за бъдещето

От новото ръководство на тотото заявиха, че работят за модернизирането му, но без да казват подробности и периоди. "Ще се внедряват нови технологии, ще се правят подобрения, игрите ще стават още по-атрактивни. Само така можем да гарантираме по-голяма подкрепа за българския спорт."

Традиционните числови игри на тотото могат да се играят онлайн и в момента. Без да посочват точни данни, от дружеството отчитат "значително повишение на онлайн продажбите, но има какво да се желае".

"Категорично ще се стремим към засилване на онлайн продажбите...Но, разбира се, ще запазим приемателната мрежа. Така участниците, които обичат традицията, ще могат да продължават да пускат фишовете си в тото пунктовете", добавят от тотализатора.

За модернизация и развитие на тотото се говори от години. Новата му роля, заявените цели и финансовото състояние на дружеството обаче изискват бързи и прозрачни действия. От години тотализаторът е на загуба, като през 2016 г. е била 7.8 млн. лева. Година по-късно става 10.7 милиона, а през 2018 г. е 10.2 млн. лева.

Наскоро вече бившият директор на тотото Дамян Дамянов обяви, че годините от 2015 до 2018 г. са били много тежки заради бума в дейността на частните лотарии: "Наистина спортният тотализатор беше пред катастрофа".

Монополист по време на извънредно положение

Министерството на спорта заяви в отговор до "Дневник", че в момента пазарът за моментни лотарийни игри се оценява на около 500 млн. лева и той трябва да бъде обслужен (това се разминава с първоначалните твърдения на вносителя на законодателните промени за забрана на частните лотарии Валери Симеонов, че трябва да се прекрати зависимост на българите от търкането на талони). След промените в закона билети ще се продават само в тото пунктовете или в наети обекти с персонал на държавния тотализатор, които трябва да са обособени като места за лотарийни игри.

"До момента, това е ставало през 14 000 точки за продажба. Българският спортен тотализатор разполага с 840 собствени пункта и 963 външни, които могат да работят до 20 август (информацията е към 5 март 2020 г.). С оглед на новите рестрикции, наложени от промените в Закона за хазарта, изграждането на подобна мрежа е изключително трудно", заявиха от спортното министерство.

Поставената цел е през първите шест месеца тотализаторът да достигне до 3000 точки за продажба, а до една година - 7000. "Трябва непрекъснато да се създават нови и интересни игри с модерно съдържание", казват от министерството.

Как и дали това ще стане в сегашната обстановка не се знае. Ръководството на тотализатора твърди, че ще опита да спази сроковете, но "при настоящите форсмажорни обстоятелства не можем да изключим вероятността да има забавяне на някоя от институциите в процеса...Надяваме се все пак всички в държавата да успеем бързо да се адаптираме".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари