Тодор Тагарев: Русия блокира морския трафик, създава рискове за сигурността на България

1
Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, обяви военният министър
Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, обяви военният министър Снимка: Министерство на отбраната / Facebook

Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, обяви военният министър

"Изложбата "Враг/приятел", подготвена от Националния военноисторически музей професионално може да покаже всички различни аспекти на взаимоотношенията с Турция, Русия и Германия и начина, по който България се е опитвала да гарантира своята сигурност". С тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към жителите, гостите и младите любители на историята на откриването на изложбата във Военноморския музей в гр. Варна.

Той съобщи, че на срещата с постоянните представители на страните членки на НАТО, която се проведе вчера в Евксиноград в рамките на тяхната работна визита в България, са обсъдени проблемите на сигурността в Черноморския регион, предизвикани от агресивната политика на Русия.

"Русия блокира морския трафик, пречи на използването на изключителната ни икономическа зона, създава рискове за нашата сигурност. Сред съюзниците, с които дискутирахме тези проблеми, бяха Германия и Турция", посочи Тагарев, предаде Bulgaria ON AIR.

Министърът на отбраната припомни събитията от Първата световна война, когато руската ескадра бомбардира град Варна - 9 души са загинали, 24 са ранени, значителна е разрушената инфраструктура. Бомбардиран е и град Балчик, където има изграден паметник на защитниците.

"Ние трябва да познаваме нашето минало, да ценим и да познаваме историята си, за да намерим решения и на съвременните проблеми на сигурността", каза министър Тагарев.

"Ние работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси. Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, за да организираме една противоминна операция, която ще обхване целия този регион, включително цялата наша изключителна икономическа зона, основно тези маршрути, които се използват от търговските кораби", каза военният министър пред журналисти след откриването на изложбата.

Предстои да се финализира споразумението между трите държави за нейното провеждане.

"Ако успеем, тази противоминна операция може да стартира до края на годината или в началото на следващата година", посочи министърът на отбраната. Той разясни, че в операцията ще участват военни кораби от трите черноморски държави, но ще бъде отворена за присъединяване и към други наши съюзници, за включване на екипи за борбата с мини, както и за други способности, без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо.

"Не предвиждаме към момента военни кораби на нечерномоски държави да навлизат допълнително в Черно море. Има други начини, с които нашите съюзници могат да помагат, за да гарантираме собствената си сигурност, и сигурността на морския трафик", категоричен е той.

Министър Тагарев коментира и бюджета на Министерството на отбраната като съобщи, че в бюджетната макрорамка за следващите 3 години се предвиждат 2,05% от БВП за разходи за отбрана през следващата година, през 2025 г. този процент ще бъде запазен, а за 2026 г. се очаква бюджетът за отбрана да бъде повишен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    До 1
    Да, изакал се е на плешивата ти рушлямска тиква, убитако жалък! Браво на Тагарев! Слава на на нашите украинси БРАТЯ!!!
  • -3
    2
    И мините в акваторията на...
    Споменаването на събития от първата световна война е абсолютна манипулация и некоректно! Тогава България е била към Германия, Русия е била от другата страна! Нормално е при водене на военни действия да има загинали, но на 9 септември руснаците са ни освободили от точно такива простаци като нашето човече магаренко! За него или хубаво или ... нищо! Та ... нищо! Анадънму!
  • 1
    1
    Аз
    Магаренко пак се изакал на метеното!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари