Тодор Тагарев: Румен Радев е проруски настроен

0
Помощта за Украйна е морален дълг и стратегически интерес на България, заяви военният министър
Помощта за Украйна е морален дълг и стратегически интерес на България, заяви военният министър Снимка: БТА / архив

Помощта за Украйна е морален дълг и стратегически интерес на България, заяви военният министър

Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България по редица причини, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за украинското издание "Киев Индипендънт", предава БГНЕС.

Русия „наруши всички международни норми“ и „унищожава международната архитектура за сигурност“, каза Тагарев.

Първо, това е моралното задължение да помогнем на жертвата на агресия. Но също така е в наш стратегически интерес Украйна да удържи руската агресия и да успее да възстанови своя суверенитет и териториална цялост. Това е ключово за стабилността в Европа – особено за Източна Европа и Черноморския регион“, добави министърът на отбраната.

Той заяви, че президентът Румен Радев е проруски настроен.

"Ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен", допълни Тагарев. Военният министър отбеляза, че има политици, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, твърдейки, че се опитват да постигнат мир по-бързо, въпреки че този аргумент e несъстоятелен. "Наративът на Кремъл се приема доста благосклонно от значителна част от населението, но това се променя. Все повече българи подкрепят Украйна", каза още Тагарев.

Българският министър на отбраната заяви, че изказванията на президента Радев няма да повлияят на подкрепата от страна на България, която е парламентарна република.

Всичко е в нашите ръце – на кабинета, а сега кабинетът се различава значително от позицията на президента“, каза Тагарев и добави, че правителството „всъщност“ не обсъжда с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.

Опасност в Черно море

Откакто напусна споразумението за Черноморската инициатива за зърно през юли, Русия използва военноморски учения, за да блокира украинския износ на зърно. С текущите учения на Русия наблизо, част от икономическата зона остава частично блокирана.

На практика Русия блокира движението, като ни казва „опасно е, тук се стреля, така че не пресичайте“, каза Тагарев. "Това е установена практика, ако продължи няколко дни, максимум. Но Русия затваря този район на Черно море вече три месеца, което очевидно е неприемливо."

Въпреки провокациите, Тагарев смята, че все още "това не е пряка заплаха за териториалната цялост или възможност за агресия срещу член на НАТО", но подчерта, че действията на Русия крият различни рискове.

Всичко това са рискове, които могат да доведат до жертви и трябва да се справим с това – това са значителни рискове“, каза Тагарев. „Не сме толкова притеснени, че Русия ще се осмели да атакува съюзник от НАТО, но се тревожим, че някои от тези рискове могат да се материализират или в материални щети, или в жертви.

Турското министерство на отбраната през октомври обяви тристранно сътрудничество с България и Румъния за премахване на мините, попаднали в икономическите зони на трите държави.

Тагарев заяви, че целта е да се обезвредят мините "систематично и по-стриктно в рамките на обединените сили на трите държави".

"Искаме да направим корабоплаването по-безопасно, но не и да даваме повод за ескалация на конфликта в Черно море", сподели още военният министър, като добави, че това все пак ще е от полза за износа на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    А ТАГАРЕВ Е....
    .....ПРЕДАТЕЛСКИ НАСТРОЕН,А....МАЙ,МАЙ.....ГЮВЕНДИЯ ДЪРТА МАЗНА ИЗЛЕЗЕ.
  • 5
    9
    Тоз агент на Украйна и ЦРУ
    Да се разкара веднага,мръсен вмирисан плъх.Дъртофлекс лигав.
  • 6
    8
    Продажна агенция "Тъга и рев"...
    Пак се разпищолила...
  • 5
    7
    Тагаренкоооооо,
    Майка ти дейба, мършо прокажена! Вземай сина си и бего-о-о-ом! на путка си майна, в Усрайна, да браните до последна глътка въздух американските интереси! Готов съм лично да платя погребенията ви, безродник нещастен!
  • 7
    6
    русенец
    Полезно и здравословно за страната ни ще е ако от време на време да се разстрелват, обесват или изгарят живи някои политици. Сегашните - до един!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари