ТЕЦ - Русе: Готови сме за стачка!

1
Синдикалист от ТЕЦ-а: Не е проблем да си премерим синдикалните членове с Кирил Домусчиев
Синдикалист от ТЕЦ-а: Не е проблем да си премерим синдикалните членове с Кирил Домусчиев Снимка: БТА

Русе / Изпълнителният директор на Топлофикация Русе Севдалин Желев ще се срещне днес със зам.-министъра на енергетиката Николай Николов  в пореден опит  за постигане на споразумение по влезлите в сила промени в Закона за енергетиката.  От русенската централа, както и централите в Сливен и Перник, които са на въглища, настояват за отсрочка от две години, за което време да подобрят системите си за производство на електроенергия. На срещата вчера с министъра на енергетиката, представители на НЕК и Системния енергиен оператор това не беше постигнато.  „Беше ни обещано само Комисията за енергийно и водно регулиране да приеме необходимите промени за да може да продаваме електроенергия на свободния пазар. Сега не можем да правим и това, защото електроенергията по закон ни се изкупува от НЕК заяви пред  Дарик съпредседателят на КНСБ в ТЕЦ-а Любомир Керимов.

Той обаче поясни, че дружеството няма да може да продава на свободния пазар, защото продукцията му е скъпа. Сега НЕК изкупува високоефективняи ток на Топлофикация Русе по 118 лв. за мегават/час, а на свободния пазар цената е около 80 лв. „Високите нива на долара и обстановката в Украйна оскъпява въглищата и нашата продукция“, поясни Керимов.  Ако днес ръководството на дружеството на се разбере с енергийното министерство може да спре да подава гореща вода за абонатите след 5 октомври. Заради промените в закона, квотата в размер на 117 000 мегавата високоефективна енергия, която се изкупува от НЕК на преференциални цени ще се изчерпи, и държавата ще спре да купува електроенергията произвеждана от ТЕЦ-а.  Това ще принуди централата да избира дали да спре или да работи на загуба.

Керимов беше категоричен, че ако днес не се постигне удовлетворително решение служителите на трите топлофикации в Сливен, Перник и Русе ще излязат на протест. "Изключително разочаровани сме и от изказването на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Той иска да си мерим синдикалните членове. Може да го направим , ако много настоява", заяви пред Дарик съпредседателя на КНСБ в Топлофикация Русе Любомир Керимов. Домусчиев изпрати писмо до министър-председателя, в което настоява реформите в енергетиката да продължат, като заяви, че ако недоволните топлофикации изкарат 3000 души на протест, то неговата организация може да изкара 10 000.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари