Тестваха 10 милиона души за коронавирус само за две седмици в Ухан

0
Открити са само за няколкостотин положителни случая
Открити са само за няколкостотин положителни случая Снимка: Getty Images

Китай тества почти 10 милиона души за коронавирус само за две седмици в Ухан, градът, в който започна пандемията, като са открити само за няколкостотин положителни случая, съобщава АФП.

Китайските власти твърдят, че до голяма степен вирусът е под контрол, но служителите в Ухан - предпазливи заради втора вълна - стартираха програмата след появата на нови заразени за първи път след отблокирането на града, който бе два месеца под пълна карантина.

Повече от 9,8 милиона души са тествани в града с 11 милиона души между 14 май и 1 юни, заявиха служители на пресконференция. Длъжностните лица добавиха, че 300-те положителни резултата са сред асимптоматични пациенти.

"Тези цифри показват, че Ухан сега е най-сигурният град", коментира Фън Зиджиян, заместник-директор на Китайския национален център за контрол и превенция на заболяванията.

Жителите се редиха на опашки в целия град под палатки на паркинги, паркове и жилищни общности, за да дадат проби за нуклеинова киселина. Китай не включва безсимптомни случаи в своите данни за потвърдени инфекции.

Не е установено безсимптомните да са заразили други, заяви Лу Цукун, експерт по обществено здраве от Университета за наука и технологии Хуажон в Ухан. Градът открива малко асимптоматични случаи през повечето дни от тестовата кампания, която първоначално бе описана като 10-дневна "решителна битка", но за първи път отчете нулеви асимптоматични случаи в понеделник.

Вирусът за пръв път се появи в Ухан в края на миналата година, но случаите драстично намаляха от пика в средата на февруари, тъй като изглежда, че Китай контролира огнището. Блицтестването в Ухан струва на градската управа около 127 милиона долара, заяви във вторник заместник-кметът Ху Ябо.

Междувременно, след около четири месеца лечение загина Ху Вайфен, лекар в Централна болница Ухан, чиято кожа потъмня поради увреждане на черния дроб от коронавирус по време на лечението му през април, съобщават медии.

Съобщава се, че Ху е шестият служител в Централната болница Ухан, който е починал от COVID-19. Ли Венлианг същи бе един от лекарите в болницата, който почина.

Китайците в социалните медии скърбят за смъртта на Ху, който беше обект на обществено безпокойство и внимание, след като бе съобщено, че кожата му е потъмняла поради дисфункция на черния дроб.

Ху е на лечение от януари, след като е потвърдено, че има COVID-19. На 7 февруари той е преведен в отделение на белодробната болница в Ухан за лечение с респиратор, а след това е преместен в болница Тонжи на 3 март.

Състоянието на Ху се подобрява на 14 март и по-късно на 22 март той вече не е на респиратор. На 11 април Ху отстрани тръбата си за трахеотомия и можеше да говори нормално. След това е преместен в общото отделение на 14 април. Тогава обаче Ху претърпява мозъчни кръвоизливи на 22 април и 21 май.

Друг лекар, Йи Фан, който също е с потъмняла пигментация по време на лечението с COVID-19, е изписан от болницата на 6 май.

Видеоклип с участието на Йи и Ху, двамата лекари от Централна болница Ухан, които се възстановяват след два месеца лечение на COVID-19, превзе китайските социални медии.

От 9 февруари отделението по обществено здраве на Централна болница Ухан отчита общо 68 служители, за които е потвърдено, че са заразени с COVID-19, 147 амбулаторни и 142 хоспитализирани и общо 266 души медицински персонал са поставени под медицинско наблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари