Темида спи ... пребиха две момичета, рецидивистите на свобода

0
„Ще те убия от бой! Недей да крещиш, ще те убия!”
„Ще те убия от бой! Недей да крещиш, ще те убия!”

Рецидивист и негов приятел, пребили по хулигански подбуди две момичетасестри близначки, се отърваха с пробация и лека, условна присъда. Те ги получиха, въпреки че едната млада жена е била с опасност за живота в резултат на мозъчна травма, нанесена при побоя и ред други разстройства на здравето, получени, както в резултат на тази травма, така и на удари, нанесени в други части на тялото.

Инцидентът станал на Димитровден през 2013 г. в известно русенско заведение. В него настъпила масова суматоха в резултат на спор между клиенти, станала по вина на компанията на двамата извършители на престъпленията срещу личността.

За да избегнат неприятности, двете сестри си тръгнали по време на проблемната ситуация. Престъпниците обаче ги видели и последвали, с цел да ги пребият от бой, което и направили. Само намесата на друг излязъл клиент на заведението спасила двете жертви от още по-сериозни наранявания.

Единият от извършителите е рецидивист, който преди десет години е осъден да излежи ефективно наказание от 7 години, но бил в затвора само 4, е посочено в мотивите към присъдата. Другият осъден на първа инстанция, въпреки че бил с чисто съдебно минало и с висше образование, също постъпил недостойно за мъж и се включил в насилието над двете беззащитни жени.

Последните първо се оплакали в полицията, а след това веднага отишли на необходимият им преглед в болницата. Извършителите ги последвали до едно от РПУ-тата в Русе, където искали да се жалят под предлог, че на единия му били счупени слънчевите очила. Там разбрали че жертвите им са в МБАЛ-Русе.

Престъпниците отишли в Спешното отделение, за да накарат двете сестри да се откажат да търсят справедливост за страданията, на които били подложени за удоволствие на двамата криминали. Не се отказали, дори след като разбрали, че момичетата са на преглед в кабинетите на лекарите от Спешното отделение.

След излизането на пострадалите единият престъпник нагло им заявил, че не могат да докажат нищо, свързано с нанесения побой. Това обаче се опровергало в последствие, тъй като първоинстанционният съд все пак ги признал за виновни и ги осъдил, макар и прекалено снизходително.

Освен тежките поражения по едното от младите момичета и двете били за извество време обезобразени от отоците и кръвонасяданията по лицето и тялото. По-тежко пострадалата била бита и от двамата изроди, при това преимуществено по гравата.

Освен травмата на мозъка, при нея лекарите установили още комоцио, посттравматично главоболие, както и вертижен синдром (световъртеж, в резултат на увреждане на вестибуларния апарат – органа за равновесие), довели до причиняване на разстройство на здравето, временно опасно за живота, пише в съдебночедицинската експертиза, цитирана от съдията в мотивите му към присдата.

Прокуратурата повдигнала обвинение на двамата и за заплаха за убийство, която, според държавното обвинение, се състояла в отравените крясъци „Ще те убия от бой! Недей да крещиш, ще те убия!” и „Ще ви убия“, но съдът решил, че няма досатъчно доказателства, които да подкрепят това обвинение и оправдал по него двамата биячи на жени.

Рецидивистът бил осъден на пробация, а другият, който се нъхвърлил с удари и върху двете жертви – на 2 години условно, с 4 изпитателен срок.

Момичетата завели и граждански искове срещу престъпниците, които обаче съдът признал частично и то за твърде малки суми. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари