Теменужка Петкова: Няма опасност от поскъпване на тока и газта през есента

0
Петкова: Няма такива предпоставки за повишаване на цената и на електрическата енергия и на природния газ
Петкова: Няма такива предпоставки за повишаване на цената и на електрическата енергия и на природния газ

Няма опасност от поскъпване на тока от есента, прогнозира в ефира на „Канал 3“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Монитор 

"Синьото гориво от LNG-терминала в Александурполис ще бъде на пазарни цени", поясни още Петкова. 

„От гледна точка на финансовите параметри на държавната енергетика, мога спокойно и сигурно мога да кажа, че няма такива предпоставки за повишаване на цената и на електрическата енергия и на природния газ. Българският енергиен холдинг (БЕХ) за 2019 г. има 399 млн. лв. печалба. Енергийният сектор е стабилен и спокоен“, обясни тя.

На въпрос защо газът поевтиня с над 40%, а парното за София само с 11%, министърът обясни, че само 60% от цената на топлоенергията се формира от стойността на синьото гориво. Петкова припомни, че в цената на синьото гориво влизат и котировките на спотпазарите в Европа. Относно компенсирането със задна дата на бившите абонати на топлофикация, министърът припомни, че те единствено ще могат да получат парите си, защото няма как да им бъдат прихванати надвзетите суми. Те трябва да посочат банкова сметка.

По темата за големите газови проекти в страната, Петкова обясни, че „Балкански поток“ от турската до сръбската граница трябва да влезе в действие до края на годината. За изграждането на интерконектора към Гърция тя уточни, че по договор пускането трябва да стане през април 2021 г. По думите й, е имало известно забавяне от страна на гръцката компания, която беше избрана след обществената поръчка,докато се създаде организацията от нейна страна за започване на работата.

Сега нещата изглеждат по доста по-различен начин и въпреки кризата с Ковид 19 се строи усилено. Над 50 км от трасето вече разчистено. Стремежът ни е да съкратим сроковете поне в края на тази и началото на следващата година да е готова цялата линейна инфраструктура на проекта“, добави Петкова.

По въпроса за терминала за втечнен природен газ край Александруполис министърът припомни, че България е резервирала доставки от САЩ на по половин милиард кубически метра синьо гориво. Петкова добави за реализираните вече алтернативни доставки също през Гърция.

По темата за зеления преход на Европа, Теменужка Петкова припомни за плановете да разчитаме на големите ТЕЦ-ове в Маришкия басейн до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. „Такъв е хоризонтът определен от стратегическия документ“, припомня тя. По отношение на преминаването им на природен газ, тя смята, че собствениците на всяка централа трябва да направят технико-икономически анализ колко би струвала подобна промяна.

На въпрос дали допълнителните средства, които очакваме от ЕС за възстановяване на икономиката ни от коронавируса, могат да бъдат насочени за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“, министърът на енергетиката отговори отрицателно. „Смятам, че ще бъде трудно да се реализира един такъв подход. Еврокомисията много ясно ще определи много ясно за какво могат да бъдат изразходвани тези средства и много ясни критерии. Практиката до настоящия момент показва, че този европейски ресурс няма начин как да бъде насочен към подобна инфраструктура“, уточни Петкова.

Относно идеите, вместо втора ядрена мощност в Белене, да се изградят два големи ВЕЦ-а на река Дунав при Никопол и Силистра, министърът припомни за много старите анализи от 70-те и 80-те години на миналия век. По думите й, в рамките на тези хидротехнически проекти водещо е осигуряваното на по-добри условия за корабоплаването по протежението на реката между България и Румъния. „Мощностите на двете централи, които могат да бъдат изградени ще са около 665 мегавата. Разходите по прогнозни данни възлизат на около 10 млрд. евро“, добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари