Текат последни приготовления за изборния ден в Русенско

0

Без проблеми се очаква да започне изборният ден утре в Русенско.

В неделя българите ще отидат до урните за четвърти път тази година.

Три пъти гласувахме за народни представители, а предходната неделя освен парламент избирахме и кандидат-президентска двойка. Утре е балотажът за президент и вицепрезидент. За сега всички дейности в областта се извършват по график, като вече започна и доставеното в секционните избирателни комисии на бюлетините, останалите избирателни книжа и електронните устройства – там, където ще се гласува машинно. Машините за гласуване са 340 в цялата област. В 292 секции ще се гласува машинно, като в 48 от тях ще се гласува с по две машини. Сред първите секции, които получиха машини са тези в ОУ „Алеко Константинов“ в Русе. По две машини ще има в 42 секции в Русе, три в Бяла, една в Две могили и по 1 в Новград и Долна Студена, община Ценово. Това сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия.

Всички секции от региона са снабдени с дезинфектанти и ръкавици. Целта е осигуряване на необходимите мерки за превенция разпространението на COVID-19. Машините за гласуване ще бъдат дезинфекцирани с разреден медицински спирт. Всеки гласоподавател ще може да използва дезинфектант или ръкавици. В случай, че няма такива ще му бъдат осигурени от съответната секционна избирателна комисия.

Раздаването на материалите на секционните избирателни комисии преминава при засилени мерки за сигурност. Целта е недопускане на манипулации по време на утрешния вот. Над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР-Русе, РДПБЗН-Русе, Жандармерия и Гранична полиция имат ангажименти, свързани с изборния процес. Голяма част от тях са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори са общо 342, а останалите служители и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Припомняме, че за служебното правителство основен приоритет остава провеждането на честни и прозрачни избори. Целта е всеки български гражданин да упражни правото си на вот без страх и според волята си.

Началото на изборния ден е обявено за 07.00 часа, а краят за 20.00 часа. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари