Подготовката за изборния ден в Русенско преминава при безпрецедентни мерки за сигурност

0
Над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР-Русе, РДПБЗН-Русе, Жандармерия и Гранична полиция имат ангажименти, свързани с изборния процес
Над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР-Русе, РДПБЗН-Русе, Жандармерия и Гранична полиция имат ангажименти, свързани с изборния процес

Не се очакват проблеми с началото на изборния ден утре в Област Русе.

За сега всички дейности се извършват по график, като вече започна и доставеното на бюлетините, останалите избирателни книжа и електронните устройства – там, където ще се гласува машинно.

Машините за гласуване са 340 в цялата област. В 48 от секциите в региона ще бъдат осигурени по две машини. По две машини ще има в 43 секции в Русе, две в Бяла, две в Две могили и по 1 в Новград и Долна Студена, община Ценово. Информацията стана ясна от проведен преди малко разговор между областния управител Борислав Българинов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова.

Всички секции от региона са снабдени с дезинфектанти и ръкавици. Целта е осигуряване на необходимите мерки за превенция разпространението на COVID-19. Машините за гласуване ще бъдат дезинфекцирани с разреден медицински спирт. Всеки гласоподавател ще може да използва дезинфектант или ръкавици. В случай, че няма такива ще му бъдат осигурени от съответната секционна избирателна комисия.

Раздаването на материалите на секционните избирателни комисии преминава при безпрецедентни мерки за сигурност. Целта е недопускане на манипулации по време на утрешния вот. Над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР-Русе, РДПБЗН-Русе, Жандармерия и Гранична полиция имат ангажименти, свързани с изборния процес. Голяма част от тях са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори са общо 342, а останалите служители и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Припомняме, че за служебното правителство основен приоритет остава провеждането на честни и прозрачни избори. Целта е всеки български гражданин да упражни правото си на вот без страх и според волята си.

Началото на изборния ден е обявено за 07.00 часа, а краят за 20.00 часа. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Същевременно през утрешния ден от Областна администрация Русе ще събират постоянно информация от общините в региона за избирателната активност и ще я подават към Районната избирателна комисия, ЦИК и администрацията на Министерски съвет. Необходимите данни относно броя на избирателите по секции бяха обобщени по-рано през днешния ден от Областната управа и също подадени до споменатите по-горе институции. От РИК ще отговарят за откриването на изборния ден във всички избирателни секции и неговото приключване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В странен свят живеем!
Жени теглят кредит за пластични операции, за да впечатлят мъже, изтеглили кредит за кола.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари