Търсят производител на русенското изобретение

0
Изобретението на русенския екип не е познато досега в света
Изобретението на русенския екип не е познато досега в света

Търсят се производители на устройството, установяващо времето на спиране на жизнените функции при човека.

Екипът от Русе, който притежава изобретението, представи днес пред журналисти апарата с приложение в съдебната медицина.

Устройството изследва образувалите се постмортални петна по кожата в резултат на биохични процеси в тялото след настъпването на биологичната смърт. Свежда субективния фактор до възможния минимум и съкращава времето на съдебния лекар, а и на криминалистите, когато става въпрос за престъпление, пише Монитор.

„Ако с ръчен натиск върху постморталните петна, както работехме досега, определяхме за четири часа времето на настъпване на смъртта, с устройството това става за половин минута. С него може да се работи и извън залите на отделенията по съдебна медицина, поясни изпълнителният директор на УМБАЛРусе д-р Иван Стоянов, който е съдебен лекар и част от екипа.

Апаратът позволява със строго определена сила да се упражнява натиск върху тези петна и да се измери точно времето на възстановяване на цвета им. Може да се използва до 24 часа след спирането на жизнените функции. Засега е изработен един прототип, който се тества вече две години в отделението по съдебна медицина на УМБАЛ - Русе, и на терен, поясни д-р Стоянов.

Изобретението на русенския екип не е познато досега в света. През април т.г. полезният модел получи свидетелство за регистрация в Патентното ведомство на България. Негови притежатели са освен д-р Стоянов и двамата млади учени инж. д-р Ивайло Иванов и инж. д-р Любомира Димитрова, преподавателят в Русенския университет доц. д-р Анелия Манукова и д-р Пламен Димитров, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛРусе. Патентен представител на екипа е инж. Койчо Митев.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари