Търговията с лекарства за борба със затлъстяването процъфтява

0
Фармацевтичните лаборатории и инвеститорите се надпреварват да разработят нови лекарства и вече извличат значителни печалби
Фармацевтичните лаборатории и инвеститорите се надпреварват да разработят нови лекарства и вече извличат значителни печалби

Според Morgan Stanley, до 2030 г. световният пазар на лекарства срещу затлъстяване може да възлезе на 49 милиарда евро

Новото поколение лекарства за отслабване може да помогне в борбата с глобалния здравен проблем, свързан със затлъстяването.

Фармацевтичните лаборатории и инвеститорите се надпреварват да разработят нови лекарства и вече извличат значителни печалби.

Затлъстяването е хронично заболяване, което е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, диабет и някои видове рак. Причините за него не са свързани единствено с начина на живот, а могат да бъдат повлияни и от генетиката.

Освен това то е трудно за лечение и скъпоструващо за здравните системи.

Ако превенцията и медицинското лечение не се подобрят, Световната федерация по затлъстяване прогнозира, че до 2035 г. половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване, съобщи Евронюз, цитиран от БГНЕС.

Според нейните изчисления глобалното икономическо въздействие ще бъде голямо и може да надхвърли 4 трилиона долара (3,6 трилиона евро) годишно.

Има нови варианти

Нова група лекарства за борба със затлъстяването води до по-значителна загуба на тегло в сравнение с наличните досега медикаменти, при това с по-малко тежки странични ефекти. Те са ефективни и срещу диабет и е доказано, че потенциално намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Тези лекарства имитират хормон, секретиран от червата (GLP-1), който сигнализира на мозъка, че човек се чувства сит.

През второто тримесечие продажбите на американската фармацевтична компания Eli Lilly и датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk нараснаха благодарение на тези все по-популярни лекарства за отслабване.

Eli Lilly направи пробив в края на април, когато потвърди, че хитовото ѝ лекарство срещу диабет, продавано под името Mounjaro (tirzepatide), помага също на хората да отслабнат.

Като се има предвид размерът на пазара - около 40% от възрастните в САЩ страдат от затлъстяване, евентуална зелена светлина за Mounjaro при затлъстяване би била търговски успех за групата. Само през второто тримесечие продажбите на Mounjaro вече са достигнали близо 1 милиард долара.

"Терапията вероятно ще се окаже популярна алтернатива на бариатричната хирургия, тъй като е доказано, че Mounjaro води до еквивалентна загуба на тегло", казва Акаш Пател, фармацевтичен анализатор в GlobalData.

Продукти с голямо търсене

Бъдещето на Novo Nordisk изглежда също толкова светло: неотдавнашно проучване показа, че лечението му срещу затлъстяване Wegovy (семаглутид) намалява риска от сърдечносъдови инциденти при пациентите с 20%. Продажбите на това лекарство се увеличиха повече от четири пъти през второто тримесечие.

Но дали това е достатъчно, за да убеди застрахователите отвъд Атлантическия океан да покриват тези лечения?

"Една от основните пречки пред достъпа на пациентите до GLP-1 лекарствата е цената", според Американската асоциация на фармацевтите, която също така отбелязва, че затлъстяването трябва да се наблюдава в дългосрочен план.

Според експертите, един от начините за намаляване на разходите и опростяване на приложението на лекарството (което понастоящем се прилага под формата на инжекция) би било разработването на таблетки, които да се поглъщат ежедневно. Novo Nordisk вече провежда клинични изпитвания в тази насока.

Eli Lilly и Pfizer също се стремят да разработят такъв тип таблетки.

Според Morgan Stanley, до 2030 г. световният пазар на лекарства срещу затлъстяване може да възлезе на 49 милиарда евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари