СЗО препоръчва скоростта по магистралите да бъде намалена до 100 км/ч

1
Разрешената скорост на магистралите в България е 140 км/ч
Разрешената скорост на магистралите в България е 140 км/ч

Разрешената скорост на магистралите в България е 140 км/ч

Управлението на скоростта е централна част от безопасната пътна система, тъй като има ясна връзка между скорост на удара и вероятност за смърт. Рискът от фатален изход варира драстично за различните катастрофи видове.

Най-уязвимите участници в движението, като пешеходци или велосипедисти, обикновено могат да оцелеят при удар със скорост само до 30 км/ч, над тази скорост шансът за оцеляване намалява драстично.

На кръстовищата ударите между две коли при или под 50 км/ч са поносими за пътниците в превозното средство, но шансът за смъртността нараства значително над тази скорост, пише Фокус.

В този ред на мисли от Световната здравна организация препоръчват скоростта да бъде намалена както следва:

  • Пътни участъци с възможни катастрофи между автомобили и уязвими участници в движението като пешеходци и велосипедисти - 30 км/ч
  • Пътни участъци в градове с кръстовища, където са възможни странични удари между автомобили - 50 км/ч
  • Извънградско каране по второкласни и третокласни пътища с голям шанс за челни удари между автомобили - 70 км/ч
  • По скоростни пътища и магистрали - 100 км/ч

Разрешената скорост на магистралите в България е 140 км/ч. България е сред страните в Европа, в които максималната разрешена скорост по автомагистралите е най-висока. В страни като Гърция, Румъния и Франция ограничението е до 130 км в час, а в Испания, например – максималната разрешена скорост е още по-ниска – 120 км в час.

Високата скорост е идентифицирана като ключов рисков фактор за нараняванията при пътнотранспортни произшествия.

Колкото по-висока е скоростта на превозното средство, толкова по-голям е необходимият спирачен път и следователно се увеличава риска от катастрофа.

Скоростта е най-критичният рисков фактор при пътни катастрофи. Може да определи и двете дали се случват и колко тежки са те, тъй като скоростта влияе върху енергийните нива и силите на удара. Дори малки увеличения скоростта може значително да повиши риска от пътна катастрофа. Текущите ограничения на скоростта, използвани по държавите по света, са често по-високи от препоръчителните безопасни скорости.

Друг е въпросът че, спазването на тези ограничения е често изобщо не се спазва от шофьорите, което, съвсем разбираемо, повишава рисковете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 1
    Максимално-допустимата скорост по магистралите няма много общо със скоростта на движение по магистралите, а от друга страна катастрофите с жертви също не са най-вече на магистралите. Т.е. от евентуална промяна на максималната скорост за движение по магистрала ефектът ще е нула.
  • 9
    1
    русенец
    В Румъния максималната скорост по магистралите е 130, в България 140, а в Германия - няма ограничение на скоростта денем по повечето магистрали. Румъния е на първо място, а България на второ по жертви от ПТП. И 5 километра в час да направят максимално разрешената скорост тази класация няма да се промени. Не скоростта убива, а липсата на контрол , на съдебна система, на държава!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари