СЗО предупреди за още 700 000 смъртни случая в Европа

0
Европа остава "в здравата хватка" на коронавируса и броят на смъртните случаи на континента може да надхвърли 2,2 милиона тази зима
Европа остава "в здравата хватка" на коронавируса и броят на смъртните случаи на континента може да надхвърли 2,2 милиона тази зима Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европа се бори с разрастването на пандемията

Европа остава "в здравата хватка" на коронавируса и броят на смъртните случаи на континента може да надхвърли 2,2 милиона тази зима, ако сегашните тенденции се запазят. За това предупредиха днес от Световната здравна организация, цитирани от БГНЕС.

Европа се бори с разрастването на пандемията, в резултат на което тази седмица в Австрия отново беше въведен локдаун, а Германия и Нидерландия са готови да обявят нови ограничения. Световната здравна агенция заяви, че до 1 март в 53-те страни, които влизат в европейския регион на СЗО, могат да умрат още 700 000 души, в допълнение към 1,5 милиона, които вече са се разболели от вируса. Тя очаква "висок или екстремен натиск в отделенията за интензивно лечение (ОАРИЛ) в 49 от 53-те държави от днес до 1 март 2022 г.".

За завръщането на Европа в епицентъра на пандемията са виновни бавното ваксиниране в някои страни, силно заразният вариант "Делта", студеното време, което отново кара хората да се затварят на закрито, и облекчаването на ограниченията.

В Европейския съюз 67,7 % от населението е напълно ваксинирано. Но процентът на ваксинираните варира в широки граници между отделните страни, като в много от източните страни той е нисък. Само 24,2 % от българите са напълно ваксинирани, докато в Португалия този процент е 86,7.

По данни на СЗО смъртните случаи в Европа, свързани с ковид, са се увеличили миналата седмица до почти 4200 на ден, което е двойно повече в сравнение с 2100 на ден в края на септември. Няколко държави, сред които Гърция, Франция и Германия, преминават към изискване за трета подсилваща доза, за да се счита, че лицето е напълно ваксинирано.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че Германия не прави достатъчно, за да ограничи "изключително драматичната" четвърта вълна на пандемията. Очаква се германските военни "скоро" да добавят ваксините срещу коронавирус към списъка със задължителни ваксини за войниците, заяви говорител на министерството на отбраната. Така войниците ще станат първите германски държавни служители, които ще бъдат задължени да се ваксинират срещу вируса.

Държавният департамент на САЩ призова американците да не пътуват до Германия или съседна Дания поради нарастващия брой случаи на коронавирус. Увеличаването на броя на заразените и хоспитализациите разпали ожесточен дебат в Германия за това дали да последва примера на Австрия и да направи ваксинацията задължителна за всички граждани., АФП

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари