ООН стартира "наваксваща кампания" за ваксиниране на децата

0
СЗО, УНИЦЕФ, международната организация "Гави" и фондацията "Гейтс" са част от тази кампания за "голямото наваксване"
СЗО, УНИЦЕФ, международната организация "Гави" и фондацията "Гейтс" са част от тази кампания за "голямото наваксване"

СЗО, УНИЦЕФ, международната организация "Гави" и фондацията "Гейтс" са част от тази кампания за "голямото наваксване"

Организацията на обединените нации (ООН) стартира кампания за подновяване на ваксинациите на деца по света, които претърпяха опасно забавяне по време на пандемията от КОВИД - 19, довеждайки до възраждане на заразни болести като морбили и полиомиелит, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ, международната организация "Гави" (Gavi), която работи за осигуряване на по-добър достъп до ваксини за децата в бедните страни, и фондацията "Гейтс" са част от тази кампания за "голямото наваксване".

"Милиони деца и юноши, особено в страните с ниски доходи, са пропуснали възможността да се възползват от животоспасяващи ваксинации, докато епидемиите от тези смъртоносни болести са се увеличили", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Да се навакса изоставането е абсолютен приоритет. Нито едно дете не трябва да умира от болест, която може да се предотврати с ваксина", добави той.

В разгара на пандемията от КОВИД-19 процентите на ваксинация намаляха в повече от 100 страни. Според СЗО през 2021 година повече от 25 милиона деца са пропуснали поне една ваксинация, включително 18 милиона, които изцяло са пропуснали рутинни имунизации.

Кампанията за "голямото наваксване" ще се съсредоточи върху двадесет държави, в които живеят три четвърти от децата в света, пропуснали ваксини през 2021 г. Тези страни са Афганистан, Ангола, Бразилия, Камерун, Чад, Северна Корея, Демократична република Конго, Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Сомалия, Мадагаскар, Мексико, Мозамбик, Бирма, Танзания и Виетнам.

"Спадът от 5 процента на ваксинациите по време на пандемията е довел до увеличение на детската смъртност с поне 5 процента", отбелязва ръководителят на отдела за ваксини към СЗО Кейт О'Брайън.

О'Брайън предупреди за епидемии от морбили - силно заразно и потенциално смъртоносно заболяване. "Когато нивото на имунизация спадне, това води до експлозивни епидемии", каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    €$ и СЗО
    Когото не успяха да убият и осакатят с първата вълнá, нещо като втори тотошанс!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари