СЗО потвърди повече от 5000 случаи на маймунска шарка

0
Вече има и смъртен случай
Вече има и смъртен случай Снимка: Shutterstock

Регистриран е и смъртен случай

Световната здравна организация /СЗО/ е регистрирала 5322 лабораторно потвърдени случаи на маймунска шарка по света, което е увеличение с повече от 50% спрямо предишните данни от 22 юни. Регистриран е и един смъртен случай, съобщи днес говорителка на организацията, цитиран от Франс прес и БТА.

"СЗО продължава да изисква от държавите да обръщат специално внимание на случаите на маймунска шарка, за да се ограничи разпространението й", заяви Фадела Шаиб на пресконференция в Женева.

Засега не се предвижда второ заседание на комитета на СЗО по извънредните ситуации след проведеното на 23 юни.

Миналата седмица здравната организация излезе със становище, че настоящите огнища от маймунска шарка, макар и обезпокоителни, не представляват "опасност за общественото здраве на международно ниво", която е най-високата степен на опасност. 

Случаите значително са се увеличили напоследък: равносметката от 30 юни показва увеличение от 55,9% спрямо предишните, като страните, в които е регистрирана заразата, вече са 53. През май в страни извън Централна и Западна Африка, където обикновено се среща вирусът на това заболяване, бе отчетено необичайно увеличаване на случаите на маймунска шарка. Макар повечето случаи да са при мъже, които са имали сексуални отношения с мъже, има риск и за "други уязвими групи", допълни говорителката и каза, че има няколко случая на деца и хора с отслабена имунна система.

Позната при хората още от 1970 г., маймунската шарка е считана за по-малко опасна и заразна от своята братовчедка - едрата шарка, изкоренена през 1980 г. От маймунската шарка, която обикновено се проявява с грипоподобни симптоми и кожни обриви, обикновено се оздравява до 2-3 седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    daskal
    Тези с короната пак ще се бодат яко и ще носят маски. А другите с маймунската шарка ще са с по една забита краставица отзад, докато са в карантина.
  • 2
    1
    Русе
    Явно това е начинът да се намали броя на "левите" (но не социалисти или комунисти ;) )... Природата не търпи извращения ... Тръгнало от Гърция преди хиляди години ... Помпей неможа да ги вразуми ... сега им пускат бацили!!! Да се обичат повече, че да се регулира бройката надолу. Обичайте се...мъже!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари