Доставчик на храна чака 8 месеца, за да му излезе кръвната проба за наркотици

1
Сложиха ми белезници и ме заведоха във ВМА, развеждаха ме като панаирджийска мечка, разказва Христо Атанасов
Сложиха ми белезници и ме заведоха във ВМА, развеждаха ме като панаирджийска мечка, разказва Христо Атанасов Видео: NOVA

Сложиха ми белезници и ме заведоха във ВМА, развеждаха ме като панаирджийска мечка, разказва Христо Атанасов

Продължават сигналите от шофьори, които чакат с месеци да излязат кръвните им проби за алкохол и наркотици. Шофьор вече 8 месец не получава резултатите, предаде NOVA.

Това се случва на фона на заявката на кабинета Денков, че държавата работи по оборудването на повече лаборатории. Темата предизвика и критики от бивши към настоящи управляващи.

С новите промени в Наказателния кодекс може да се отнема автомобила на водачите, ако се установи, че са шофирали след употреба на алкохол или наркотици. Проблемът с полевите тестове обаче остава, тъй като често те дават и фалшиви резултати. Според наредбата девет лаборатории в страната трябва да могат да изследват пробите.

8 месеца без книжка. В тази ситуация е Христо Атанасов, който работи като доставчик на храна. На 26 декември, докато е на работа, екипи на пътна полиция спират Христо със служебния му автомобил. Тестът за алкохол е отрицателен, този за наркотици обаче отчита употребата на амфетамин. Положителният си резултат Аранасов обяснява с употребата на болкоуспокояващи и енергийни напитки и категорично отрича да употребява забранени субстанции.

Не съм съгласен с резултата от полевия ми тест. Сложиха ми белезници и ме заведоха във ВМА, развеждаха ме като панаирджийска мечка”, казва той. От тогава до сега обаче продължава да чака резултатите от пробите си, а книжката му е отнета. Случаят на Христо обаче не е прецедент, а по-скоро закономерност през последните години.

В момента един от основните проблеми е, че шофьорите чакат пробите си с месеци. А, че държавните лаборатории са затрупани от работа се знае отдавна. Специалисти от една от големите частни лаборатории разказват, че пробите за алкохол и наркотици отнемат повече време.

Докато в една лаборатория могат да се правят 200 или 400 теста на час, тези тестове, които са за наличност на наркотици в кръвна проба, изискват много специален хомотографски анализ, тоест не могат да се правят голям брой проби”, посочва д-р Благовеста Пенчева.

Това води и до забавяне в изготвянето на резултатите. Така, ако има фалшиво положителна проба, според новите промени в НК шофьор може да остане без автомобила си и неправомерно.

Съвсем безобиден медикамент може да даде такъв резултат”, допълва Пенчева.

Затова по време на вчерашното заседание на Министерския съвет премиерът поиска да бъде закупена още апаратура за повече лаборатории. „Особено важно е да се съкрати срока на получаване на резултати след кръвни проби, целта е тези проби да излизат до една седмица”, каза Николай Денков.

Първо обаче трябва да бъдат завършени обществените поръчки. Според бившия вътрешен министър Иван Демерджиев работна група вече работи по проблема. Докато заработят обаче още лаборатории Христо и други шофьори ще продължат да чакат с месеци пробите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Данчо-ментата
    булгаристанецът е тъпо говедо-сам си слага хомота на врата... сега тъпаци ще видите кон боб яде ли... вече всеки един е потенциален арестант, и автомобилът му може да бъде конфискуван, а домът му може да бъде претарашен.... достатъчно е катаджиите да се заядат с вас и да ви подхвърлят фалшиво-положителен тест за наркотици... Булгаристанската територия заприлича на Северна Корея - дори по комунизма не е имало такива гаври с хората.... Ето четете, да видите за какво става въпрос, и какви гаври ви очакват: https://www.dunavmost.com/novini/pretsedent-shofyor-specheli-delo-za-falshivo-polozhitelen-test-za-narkotitsi
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари