СЗО: Няма "Делтакрон", било е замърсена проба на Омикрон

0
Комбинацията от двата варианта на Ковид не съществува, съобщиха от световната организация
Комбинацията от двата варианта на Ковид не съществува, съобщиха от световната организация Снимка: Pavlo Gonchar/SOPA Images via ZUMA

Комбинацията от двата варианта на Ковид не съществува, съобщиха от световната организация

Считаният за нов щам "Делтакрон" може да е възникнал в резултат на замърсяване на пробата по време на секвенирането и не е комбинация от двата варианта на вируса - Делта и Омикрон.

Това съобщи Мария ван Керхове, ръководител на техническия екип в Отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО), информира БГНЕС. Тя призова да не се използва понятието "Делтакрон".

Наскоро стана ясно, че група учени от Факултета по биологични науки на Кипърския университет са открили нов щам на коронавирус. Това съобщи професор Леонтиос Кострикис пред Cyprus Times. Мутацията бе наречена "Делтакрон", тъй като се считаше за хибриден вариант на щамовете Делта и Омикрон.

Говорителят на СЗО призова да не се използва и понятието "флурон", което означава едновременното заболяване от грип и Ковид.

Тези думи предполагат комбинация от вируси/варианти, но реално няма такова нещо. "Делтакрон" вероятно е замърсяване на пробата при секвенирането“, написа ван Керхове в Twitter.

По-рано министърът на здравеопазването на Кипър Михалис Хаджипанделас каза, че "Делтакрон" не предизвиква безпокойство у властите, тъй като представлява комбинация от две мутации, които вече циркулират в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари