Световния ден на околната страна отбелязват русенски ученици!

0
РЗИ– Русе отбелязва този ден чрез различни инициативи
РЗИ– Русе отбелязва този ден чрез различни инициативи

РЗИРусе отбелязва този ден чрез различни инициативи, проведени сред учениците. Ежегодно през учебната година експерти от отдел ,,Профилактика на болестите и промоция на здравето” провеждат здравно- образователни лекции и беседи, мултимедийни презентации и филми сред учениците от русенските училища и детски заведения, организират отбелязването на еко- дните от календара на СЗО.

През месец май е проведена анкета за раделното събиране на отпадъците, сред ученици от 4-тите класове на СОУ ”Възраждане”, ОУ ”Тома Кърджиев” и ОУ ”Васил Априлов”. Проучването има за цел да установи какви са знанията и нагласите на децата относно разделното събиране на отпадъците, както и дали това се практикува в техните семейства.

Ако от ранна детска възраст те бъдат приучени да практикуват модела на разделно събиране на отпадъците, в по- късна възраст те биха били добри защитници на опазването на околната среда, категорични са от РЗИ.

Първият въпрос в анкетната карта касае именно знанията на децата относно разпределянето на видовете отпадъци. Тяхната задача беше да определят в кой цвят контейнер какъв тип отпадъци се изхвърлят (при трицветния модел на разделно събиране) като свържат видовете контейнери с видовете отпадъци.

Следващите въпроси в анкетата са по- конкретни за всеки вид контейнер и касаят типовете отпадъци и начинът на тяхното изхвърляне във всеки от тях, като тук влизат и силно замърсени опаковки; туби от авто- масла; опаковки, съдържали опасни химически вещества; платки от електронни устройства; саксии за цветя; играчки и ел. уреди. Данните показват, че спецификата на отпадъците от пластмаса е най- непозната за децата, участвали в проучването.

В АГ „Гео Милев” ще бъде отбелязан  Денят на околната среда с презентация пред учениците. Тази година фокусът ще е върху екологичните знаци на опаковките. Познаването им от една страна е начин да се улеснят потребителите при избора им на продукти, създадени с грижа към околнта среда, а от друга - улесняват разделното събиране на отпадъците.

В МГ „Баба Тонка” ученици от екоклуба ще представят стратегията „Нулеви отпадъци“ и правилата за разделно събиране на отпадъци пред ученици от IX клас. След презентацията ще има викторина и награди ще получат учениците, отговорили правилно на поставените въпроси, съобщават още от РЗИ- Русе.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари