Светослав Малинов: ГЕРБ няма да състави правителство в това Народно събрание

0
При двете правителства на Борисов са били "унищожени" по-малките партньори в управлението му, смята политологът
При двете правителства на Борисов са били "унищожени" по-малките партньори в управлението му, смята политологът Видео: Евроком

При двете правителства на Борисов са били "унищожени" по-малките партньори в управлението му, смята политологът

Правителство на ГЕРБ няма да има в рамките на 45-тото Народно събрание.

Това коментира пред Евроком политологът доц. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Той обясни, че в повечето демокрации с пропорционална избирателна система е нормално първата политическа сила да не успее да сформира правителство, тъй като няма коалиционни партньори.

Според него ГЕРБ в момента се намира в подобна позиция, тъй като при две правителства на Борисов са били "унищожени" по-малките партньори в управлението му.

Малинов добави, че при всички положения ще се проведат предсрочни парламентарни избори, но въпросът е дали това ще стане още лятото, или ще се състави правителство, което да има ясно определени цели и което ще управлява в продължение на година и половина.

Политологът подчерта, че резултатите от тези избори вече оказват влияние върху изхода от президентските, които ще се проведат по-късно тази година:

„Шансовете на президента Радев силно намаляха за преизбиране за втори мандат, защото БСП е силно отслабена. Той трябва да намери нова партия, носител или платформа. Президентската позиция в България не е печелена без ясна подкрепа на водеща партия, а такава в момента БСП за първи път от много години не е – тя е трета. Няма съмнение, че кризата там ще се задълбочи“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук