Светослав Бенчев: Няма как утре горивата да са по 2 лева на бензиностанциите

0
Темата с цената на горивата и отмяната на дерогацията нажежава политическите страсти в навечерието на изборите
Темата с цената на горивата и отмяната на дерогацията нажежава политическите страсти в навечерието на изборите Снимка: БГНЕС

Рафинерията има запас с нефт за 14 дни, подчерта той

Темата с цената на горивата и отмяната на дерогацията нажежава политическите страсти в навечерието на изборите.

"Надяваме се, че дерогацията практически не може да изчезне след 7 дни, защото след тях на пазара ща настане затруднение. Рафинерията снабдява огромна част от страната. Надявам се, че ще има преходен период и ще бъде спазен, за да се премине плавно към неруски нефт", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като "приемлив" вариантът за дерогация от 2 г., който беше определен и действа. По думите му само така преходът наистина може да бъде плавен и да не се стигне до драстичен скок в цените на горивата за крайните потребители.

Бенчев подчерта, че "Нефтохим - Бургас" може да премине към неруски петрол във всеки един момент. Въпросът е на каква цена.

"Ако е със ходен на руския сорт - може да стане всеки един момент, сравнително бързо, без да се налага да спре. Ако се наложи друг вид нефт, може да стане, ако спре за известно време, но трябва да се направи планово, за да се натрупат търговски запаси", обясни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той че доставката не е толкова лесна като с природния газ. Рафинерията има запас с нефт за 14 дни.

"Разчита на доставки от Новоросийск, няма по-големи кораби, които да могат да влизат в пристанището, нито някой да изгради по-големи складове за съхранение. Има вариант отново през Новоросийск да се взима неруски петрол, както прави Румъния, или с кораби през Босфора. Няма да свърши светът, ако не ползваме неруски нефт, но това ни е от полза сега", заяви Светослав Бенчев.

Във връзка с коментираните 73 ст. отстъпка в цената на горивата той е категоричен, че това няма как да стане на самите бензиностанции.

"Не си представяйте, че утре ще отидете и ще видите 2,10 или 2 лв. Няма как на бензиностанциите горивата да паднат, защото някъде така е записано. За да се случи такова нещо е нужно държавно подпомагане, което зависи изцяло от народните представители и правителството", аргументира се Бенчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Русенец
    Има, имаааа боклук! Недей взима подкупи майка ти ще еба в гроба!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари