Светът е почти готов да се откаже от парите в брой

0
Повечето хора с удоволствие дават своя суверенитет в ръцете на банките
Повечето хора с удоволствие дават своя суверенитет в ръцете на банките

Светът върви към времето, когато човечеството най-накрая ще влезе в ерата на безкасовото общество.

И все пак всичко това не изглежда твърде привлекателно. Голяма част от Европа вече върви по този път. Индия бавно също се премества към безкасовите плащания, а в Съединените щати все повече и повече хора привикват към новата безкасова реалност. Скоро в нашия дигитален свят други варианти просто няма да останат.

И какво ще се случи след това?

Точно така: чиновниците, хакерите, банковите служители ще имат пълна информация за всички наши операции, поведението на клиентите, нашите профили и дори за целия политически и социален фон в дадена страна. А това ще им позволи да контролират населението с необичайна лекота. И в случай на криза, ако цялата система се срине, то няма да работи нищо, абсолютно нищо, с изключение на системата за обмен на бартер и пазарът на благородни метали.

Според оценки на Рори Хол от The Daily Coins всеки трети човек на планетата не използва пари в брой. Най-опасното нещо в тази ситуация е, че преходът към дигиталната епоха е доброволен отказ от суверенитет, към който мнозина са привикнали. В действителност повечето хора с желание и дори с удоволствие дават своя суверенитет в ръцете на банки и правителства и не разполагат с ни най-малка представа за това, какво всъщност правят. Нашият суверенитет е пряко свързан с нашата способност да се движим свободно. Ако всяка стъпка се следи от банка или правителство, можете да сложите кръст на суверенитета си и то завинаги. Идеята за свободна търговия - е в основата на човешкия суверенитет. Нямайки възможност да правим бизнес с всеки, който искаме и когато искаме, ние сме не повече от роби, пише Мак Славо в сайта SHTFPlan.com.

Само преди месец Индия пpaти в иcтopиятa бaнĸнoтитe c нaй-гoлям нoминaл в cтpaнaтa oт 500 и 1000 pyпии. Mяpĸaтa e cвъpзaнa c aмбициятa нa влacтитe дa ce cпpaвят c ĸopyпциятa и yĸpивaнeтo нa дaнъци. Пapичнитe eдиници вeчe ca незaĸoннo плaтeжнo cpeдcтвo в Индия. Тайланд в началото на 2017 г. също планира да елиминира напълно монетите от обращение. Същото решение - за пълното премахване на монетите от обращение пое и Южна Корея. От следващата година много хора ще се сблъскат с промените в използването на пари в брой, с които да плащат удобно за стоките в магазина.

Не забравяйте и за Китай.

В момента страната е на четвърто място по степен на използване на виртуална валута, след Съединените щати, Европа и Бразилия. Въпреки че нито една от тези страни не оттегли напълно от оборота парите в брой, банките и правителствата се опитват да наложат на всички "модерната и изключително удобна" стъпка - никога не използвайте брой. Защо обаче форсират въпроса, когато могат да убедят хората да се откажат доброволно?

Основната цел на въвеждането на безкасовите плащания не е удобство, а "спасението на банките" и увеличаването на приходите от данъци. Светът почти изостави парите в брой, които са все по-малко. И най-интересното е, че сега това се случва почти доброволно. Това означава, че решенията, които преди са причинявали възмущение, биват вземани сега съвсем спокойно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари