ЕС е на път да ограничи плащанията в брой

1
ЕК предлага да има лимит от 10 000 евро за такъв вид плащания
ЕК предлага да има лимит от 10 000 евро за такъв вид плащания

Европейската комисия предложи да се установи лимит за плащания в брой на територията на Общността от 10 000 евро.

Предложената мярка е насочена към борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, пише руският вестник „Ведомости“, цитиран от Агенция Фокус.

Прането на пари представлява ясна и реална заплаха за гражданите, демократичните институции и финансовата система. Мащабът на проблема не може да бъде подценяван и вратичките, които престъпниците могат да използват, трябва да бъдат затворени“, заяви комисарят по финансова стабилност и финансови услуги Майрийд Макгинес.

В някои страни от ЕС вече има ограничения за плащания в брой, но размерите им варират, се казва в съобщението от Комисията. Такива ограничения може да останат в сила, ако са под границата от 10 000 евро.

Ограничаването на плащанията в брой в страните от ЕС е част от нов пакет инициативи на ЕК. Други мерки включват създаването на орган за борба с изпирането на пари, чиито задачи може да включват „координиране на националните органи, за да се гарантира, че частният сектор прилага правилата на ЕС правилно и последователно“, както и улесняване на агенциите за финансово разузнаване, а същи и забрана на анонимни портфейли за криптовалута.

Пакетът от инициативи на Комисията ще бъде обсъден от Европейския парламент и Европейския съвет. Бъдещият орган за борба с изпирането на пари може да започне да работи през 2024 г., подчертаха от ЕК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари