Суровата веганска диета е опасна за здравето

0
Продължителното спазване на сурова веганска диета може да причини повече вреда, отколкото полза
Продължителното спазване на сурова веганска диета може да причини повече вреда, отколкото полза

Продължителното спазване на сурова веганска диета може да причини повече вреда, отколкото полза

Веганските диети стават все по-популярни през годините, особено сред хората, които желаят да подобрят здравето си. Наистина, много доказателства показват, че диетите на растителна основа, включително веганската диета, могат да имат много ползи за здравето и са свързани с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, заедно с намалено телесно тегло и нива на холестерол.

Някои хора обаче изпадат в крайности, избирайки да ядат само сурови растителни храни, които могат да се консумират без термична обработка. Други пък дори изключват от диетата си преработени храни, като например овесено или бадемово мляко.

Привържениците на тази диета смятат, че по време на готвене продуктите губят част от важните си хранителни вещества и ензими, а чрез консумацията на сурови растителни храни подобряват цялостното си здраве. Изследванията обаче показват, че суровата веганска диета, ако се спазва дълго време, може да причини повече вреда, отколкото полза, пише Фрамар.

Пропускане на важни хранителни вещества

Изследванията показват, че някои сурови храни може да са по-здравословни от варените продукти. Например при готвене брюкселското и червеното зеле губят до 22% от съдържанието на тиамин – форма на витамин В1, поддържаща здравето на нервната система.

Въпреки че някои зеленчуци могат да загубят хранителни вещества по време на готвене, други съдържат повече, когато са сготвени. Това е така, защото някои хранителни вещества се намират в клетъчните стени на зеленчуците. Готвенето разрушава клетъчните стени, което позволява по-лесното им усвояване от организма. Например тялото абсорбира по-лесно съдържащия се калций в спанака, когато зеленчукът е преминал термична обработка.

Изследванията също така установяват, че докато готвенето намалява съдържанието на витамин С в доматите с 28%, то обработката увеличава количеството на ликопен в тях с над 50%. Ликопенът се свързва с по-нисък риск от редица хронични заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и рак.

Аспержи, гъби, броколи, зеле и карфиол са други примери за зеленчуци, които са по-богати на хранителни вещества, когато са сготвени.

Варените зеленчуци също могат да доставят на човешкия организъм повече антиоксиданти – молекули, които се борят със свободните радикали. Освен това някои зеленчуци – аспержи, гъби, спанак, домати и броколи – съдържат по-високи нива на антиоксидантите бета-каротин, лутеин и ликопен, когато са сготвени.

Вероятен недостиг на витамин и минерали

Суровата веганска диета крие риск от потенциален недостиг на витамин и минерали, а именно витамини В12 и D, селен, цинк, желязо и два вида омега-3 мастни киселини. Това е така, защото много от храните, които съдържат високи нива на тези минерали и витамин, са животински. Всички тези витамин играят ключова роля в структурата, развитието и производството на мозъчни и нервни клетки, какво и в поддържането на здрава имунна система.

От особено значение са нивата на витамин В12. Проучване, включващо хора, които са суровоядци, установява, че 38% от участниците имат дефицит на витамин В12. Това е тревожно, особено като се има предвид, че недостигът на този витамин е свързан с редица проблеми, включително жълтеница, язви в устата, проблеми със зрението, депресия и други промени в настроението.

Същото проучване установява още, че строгата сурова веганска диета повишава нивата на хомоцистеин поради дефицит на витамин В12. Това е проблем, тъй като повишените нива на аминокиселината могат потенциално да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Липса на менструален цикъл

Ако не е планирана правилно, суровата веганска диета може да доведе до неволна загуба на тегло, което е особено тревожно за младите жени. Установено е, че 30% от жените под 45 години, които са спазвали подобен хранителен режим повече от три години, имат частична или пълна аменорея – липса на менструация. Това вероятно се дължи на загуба на тегло, причинена от суровата веганска диета.

Аменореята може да причини редица проблеми, включително безплодие, както и намалена костна плътност и остеопороза. Други проучвания показват, че младите жени, които консумират 22-42% по-малко калории от необходимото, са изложени на по-висок риск от нарушения на репродуктивната функция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари