Храни, полезни за здравето на женското сърце след 40 години

0
Дамите трябва да включат в менюто си фибри и витамини, сподели диетоложката Дина Мустабашич
Дамите трябва да включат в менюто си фибри и витамини, сподели диетоложката Дина Мустабашич

Дамите трябва да включат в менюто си фибри и витамини, сподели диетоложката Дина Мустабашич

Грижата за сърцето става приоритет с остаряването на тялото. В допълнение към избягването на храни с високо съдържание на захар, сол и преработени храни, е полезно да включите богати на хранителни вещества храни в диетата си.

Диетоложката Дина Мустабашич посочва най-добрите храни за поддържане на здравето на сърцето след 40, пише She Finds, предават Рамблер и Дарик. Ето кои са те:

Мазна риба

Мазната риба е източник на омега-3 мастни киселини и полезни за сърцето протеини. Тази категория включва сьомга, сардини, риба тон, херинга, скумрия и аншоа. „Препоръчително е два пъти седмично да се консумира мазна риба, тъй като намалява нивото на възпаление и триглицеридите, както и риска от аритмия и атеросклероза“, обяснява диетологът.

Горски плодове

Плодовете са богати на антиоксиданти, които предпазват тялото от свободните радикали и ограничат възпалението (един от основните рискови фактори за редица заболявания, включително сърдечни заболявания). „Боровинките, къпините, ягодите и малините са сред най-здравословните плодове поради високото им съдържание на антиоксиданти“, каза Мустабашич. Антиоксидантите в тях могат да предпазват от оксидативен стрес и възпаление, което води до сърдечни проблеми, казва тя.

Ядки и семена

Ядките и семената съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да намалят нивата на лошия холестерол. Те са и източници на фибри, протеини, витамини и минерали, посочва лекарят. Мустабашич посъветва да изберете бадеми, орехи, макадамия, семена от чиа и коноп и ленено семе. Ядките и семената са не само страхотни като лека закуска, но и са чудесна добавка към овесени ядки, кисело мляко и смутита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари