Субсидираните европейски картофи убиват вкусния самоковски картоф

1
Производителите се оплакват, че са имали една от най-слабите реколти заради сушата
Производителите се оплакват, че са имали една от най-слабите реколти заради сушата Снимка: БГНЕС

На изходите на град Самоков се продават прочутите самоковски картофи, които се смятат за най-вкусните в България.

Производителите се оплакват, че са имали една от най-слабите реколти заради сушата. Ако в предходни години са изкарвали средно по 3,5-5 тона от декар, през 2021 г. – само по около 1 тон, предаде репортер на БГНЕС.

Благой Спасов, търговец и производител

Големият проблем е, че над 50% от картофите, които се продават у нас, са вносни. Това убива родното производство, защото нашите не са конкурентоспособни на цената. Това се дължи на сериозната субсидия, която получават производителите на картофи в ЕС. Ако у нас се дават по 150 лева на декар, в повечето европейски страни получават до 600 лева.

"При такава субсидия те могат да предлагат картофите си и на 10 стотинки, защото субсидията му покрива всички разходи“, сподели пред БГНЕС Благой Спасов, който предлага своята стока на един от изходите на Самоков.

Той разказа, че през тези дни, когато температурите са минусови, хората се страхуват да купуват, защото смятат, че картофите са замръзнали.

В микробуса имам газова печка и поддържам необходимата температура, не изкарвам навън много чували с картофи и през пет минути ги обръщам“, заяви Спасов.

Той подчерта, че прави всичко възможно, за да предлага качествена стока, въпреки студа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Аз
    Хайде някой да ми обясни, щото явно съм прост - как една и съща марка българско олио е по- ефтино в Гюргево спрямо Русе ???
  • 1
    3
    mpm
    Вносния картоф е много по вкусен . Където и да отидеш по борси и пазари всички продават Самоковски картоф. Докато нашите търговци не престанат да мамят няма да си вънат клиентите !
  • 3
    2
    Димитър Димитров
    Миналата година купихме “Германска” водна помпа, която всъщност се оказа Китайска за близо 500 лв. и от продажбата на люти чушлета изкарахме 40 лв. Според мен Германия е силно индустриално развита и може да си позволи, производителите на техника да субсидират аграрните продукти. В България ние нищо не произвеждаме и със заеми (предвидени в момента над 7 млрд. ) не е правилно да се субсидира тази дейност. Още повече, че и някой от земеделските производители според мен прекаляват – покупка Поршета, BWM-та ... скъпи машини и съоръжения от чуждестранни фирми и в крайна сметка парите се изнасят от държава. За съжаление със законите на ЕС България не може да ограничи вноса на аграрни продукти, още повече, че и сегашните управляващи са се юрнали да въвеждат еврото и т.н. Единствено което може да се направи е: „КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКО“, в България – Българи ви плащаме заплатите ...
  • 4
    1
    русенец
    Село Смилян произвежда около 12 тона от прословутия си боб годишно, а продава към 100 тона. Кой може да ми гарантира, че самоковските картофи не са баварски? Иначе ако за три тона картофи германецът получава 600 лева субсидия, това значи 20 евроцента за килограм и то при българската производителност. Само, че немците изкарват много повече от декар и това се дължи на механизацията, както и на агро техническото осигуряване. Пък който е пробвал немските сортове картофи, едва ли при възможност би опитал други. Вкусни са! Иначе казано поредният аграрник, който плаче за пари от данъкоплатеца защото данъкоплатецът не иска да купува труда на ръчният му труд.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари