Производството на свинско месо у нас расте, но цените също

0
Въпреки че в ЕС цените леко се понижават
Въпреки че в ЕС цените леко се понижават Снимка: Юлия Лазарова / Капитал

Въпреки че в ЕС цените леко се понижават

Произведеното свинско месо в кланиците до май възлиза на 27,7 хил. тона, което представлява увеличение с 12,2% спрямо същия период на изминалата година, показват предварителните данни на МЗХГ, цитирани от Институт по аграрна икономика, предава Монитор.

Независимо от повишеното производство e възможно цените да продължат да растат през следващите месеци, въпреки че в ЕС цените леко се понижават. Това се обяснява с нарасналото вътрешно търсене при възстановяване на голяма част от дейността на хотелите, ресторантите и заведенията за бързо хранене. Цената на тон кланично тегло на свинското месо се повиши с 1,5% през юни спрямо май. Въпреки увеличението ценовите нива продължават да се задържат под равнищата, отчетени през 2020 г. (-3% на годишна база).

Произведеното месо от бройлери в промишлени условия до май 2021 г. е 34,9 хил. тона, което е по-малко от количеството, отчетено през същия период на 2020 г. Намалението при производството на месо от патици е още по-значително – с 4,5 хил. тона. Ценовите нива на пилешкото вероятно ще превишат равнищата от 3100-3200 лв./т към края на годината.

През първите пет месеца на 2021 г. в кланиците са произведени 2,3 хил. тона говеждо и телешко месо спрямо 2,4 хил. тона през същите месеци на преходната година (-4,7%). Причината за отчетения спад е намалението на производството на месо от телета до 1 г. (-22%) и от юници и крави (-11%). Цените на едро на говеждото и телешкото месо се понижиха през юни до 4049 лв./тон кланично тегло, което е с 6,7% под равнището на предходния месец и с 18,9% по-ниско от миналогодишното ниво. Като цяло цените на говеждото месо ще се повишават, следвайки натиска от увеличените разходи за отглеждане и растящите вносни цени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Българина търпи, търпи ииии като му кипнеее... става и отива в Англия да бере ягоди...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари