Стрелци и моряци повреждат речните знаци по Дунава

0
Ежегодно се налага подмяната на 20-ина знака, като всеки от тях гълта по 1000 лева
Ежегодно се налага подмяната на 20-ина знака, като всеки от тях гълта по 1000 лева Видео: БГНЕС

Нерегламентирана стрелба и небрежни капитани и моряци повреждат бреговите и плаващите знаци по река Дунав. Ежегодно се налага подмяната на 20-ина знака, като всеки от тях гълта по 1000 лева от бюджета на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. В момента АППД поставя в българския участък нови знаци, като част от тях ще бъдат частично защитени от посегателства.

С европейски средства ще се монтират близо 1000 брегови знаци и 160 светещи плаващи буйове. „В част от знаците сме предвидили защита за злонамереност, т.е. ако се опита да го демонтира, знакът веднага ще изпрати съобщение като есемес или като УКВ съобщение. Освен това знаците имат вградени джипиеси, което означава, че ако някой ги открадне, можем да ги открием у тези, които са посегнали на това имущество“, обясни кап.Павлин Цонев, изпълнителен директор на АППД.

По отношение на километричните знаци, които често са обект на вандализъм, е трудно да бъдат опазени. „Те стоят по брега, в районите на пристанищата, няма как да ги защитим. Не можем да ги оградим и да издигнем примерно 3 метра ограда. Изпратили сме уведомителни писма на всички кметства и общини в поречието на река Дунав с надеждата, че те ще спомогнат за опазването, но в края на краищата това зависи от личното поведение на гражданите“, коментира кап. Цонев.

Очаква се до края на годината да бъдат подновени всички брегови знаци и да се поставят 20 нова фара по българския бряг.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари