Странно земетресение в Урал

0
Сеизмична активност тук не е имало от 1914 година
Сеизмична активност тук не е имало от 1914 година

Странно земетресение с магнитуд 4.1 е било регистрирано в Уралските планини в Свердловска област в район. Според статистиката сеизмична активност тук не е наблюдавана от 1914 г. насам, съобщи „Интерфакс“, цитиран от BIG5.bg.

Специалисти са се отправили към епицентъра, където предполагат, че в слабо населен район магнитудът може да е достигнал 7-а степен, за да проверят ситуацията на място и да разговарят с местните жители.

Министерството на извънредните ситуации обясни, че при труса от тази сутрин няма данни за разрушения и жертви, но че проверява огледът на жилищни и производствени сгради в по-големите градове, включително в Екатеринбург.

ТАСС цитира местни жители да описват труса като люлеене след мощен взрив. „Тресе слабо няколко секунди. Веднага започнах да се оглеждам за зарево, за някакъв огън. Дори си помислих, че може изтребители да са преминали звуковата бариера ниско над земята", разказа Анатолий Зайцев от ръководството на администрацията на 150 км северозападно от Екатеринбург.

Александър Гуляев от Института по геофизика към Уралското поделение на Руската академия на науките пък подчерта за РИА „Новости“, че през последните 300 години в района са регистрирани 43 земетресения с магнитуд между 3 и 6. По думите му интервалът между силните трусове е над 110 години.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари