Стоян Мавродиев формално още управлява дъщерните фирми на ББР

0
Досега няма никакъв знак за действия по отстраняване на Мавродиев и приближените му лица от ръководството на дъщерните на ББР дружества
Досега няма никакъв знак за действия по отстраняване на Мавродиев и приближените му лица от ръководството на дъщерните на ББР дружества

В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

Месец по-късно равносметката за свършеното по премиерската повеля показва, че не е свършено кой знае какво друго.

Реално има само още една смяна в тричленния управителен съвет, докато третият директор - Николай Димитров, запазва поста си. Няма промени и в надзорния съвет на банката, който по устава й би трябвало да е одобрил въпросния проблемен заем, както и другите гигантски експозиции към олигарси, формирани в последните години. А също и още по-важното - поне досега няма никакъв знак за действия по отстраняване на Мавродиев и приближените му лица от ръководството на дъщерните на ББР дружества, пише Капитал.

Вторият ешелон на банката

ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Най-еднолично изглежда владението над Националния гаранционен фонд, който би трябвало да е звеното, което ще подпомага банката при реализиране на правителствената програма за портфейлни гаранции за банкови кредити за малки и средни предприятия, пострадали от COVID-19 кризата. За целта са предвидени 500 млн. лв. от последното увеличение на капитала на ББР.

На сайта на самия фонд вече името на Мавродиев е заличено като председател на борда, но в Търговския регистър той все още е част от него. Изпълнителен директор е Ангел Джалъзов, който беше зам.-председател на КФН по времето на Мавродиев. Той беше сред най-лоялните му и сред малцината, които не изпадаха в открити конфликти с него в един или друг етап от шестгодишния му мандат.

Другият член на борда е Андон Георгиев. Той е бизнес партньор на Мавродиев от предишното му поприще консултант по регистрации на офшорни компании. След впускането в политиката на Мавродиев Георгиев управлява бизнеса. А в КФН специално за него беше създадена фигурата главен секретар, която получи права да одобрява и връща за корекции на членовете на КФН техни материали преди заседание на комисията. При пренасянето на Мавродиев в ББР през 2017 г. и той, и Джалъзов са назначени в НГФ.

Ангел Джалъзов е изпълнителен директор и на "Микрофинансираща институция Джобс". Там не влиза Мавродиев, а другите двама директори на ББР Румен Митров и Николай Димитров, както и Христина Тодорова. От тримата само Димитров е кадър на ББР отпреди ерата "Мавродиев". Румен Митров беше директор "Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" в КФН - една от специално създадените с промени в правилника на комисията дирекции, чрез които бяха ефективно иззети правомощия от заместник-председателите. А Христина Тодорова беше директор на дирекция "Правна" в комисията. И двамата напускат през 2016 г. заедно с Мавродиев.

Новосъздадените три дъщерни дружества - "ББР лизинг", "ББР факторинг" и "Фонд за капиталови инвестиции", бяха с бордове, огледални на тези на самата банка.

Скъпоценни постове

Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил. Вероятно конкретно за тях двамата забавянето при смените в бордовете на дъщерните компании е заради натовареността на ББР с оперативните задачи по мерките на правителството, но засега няма индикации дали се планира отстраняване и на другите близки до Мавродиев лица.

Бордовете на дъщерните компании освен всичко бяха и доста доходоносни, превръщайки Мавродиев в най-скъпоплатения служител в държавна институция, с годишен доход, надхвърлящ тези на премиера, президента и управителя на БНБ, взети заедно. Според отчета на НГФ за 2018 г. заплатите на тричленния борд са 570 хил. лв., а при "МФИ Джобс" сумата беше 275 хил. лв. В самата ББР възнагражденията на общо шестимата членове на управителния и надзорния съвет са 1.445 млн. лв. Данни за 2019 г. все още няма.

Засега управляващите не са дали заявка докъде би трябвало да стигне разчистването в банката. Самият токсичен кредит за "Свети Георги груп" (междувременно прекръстена на "Колект БГ") е за сума, която изисква единодушие на управителния съвет и одобрение от надзорния. След отстраняването на Мавродиев икономическият министър Емил Караниколов обеща проверка на този кредит от новото ръководство, но засега няма оповестени резултати от нея. Междувременно от негови отговори на парламентарно питане стана ясно, че от август 2017 г. под управлението на Мавродиев банката е отпуснала 60 заема на стойност над 5 млн. лв. Някои от тях са вече публично описвани (туктук и тук), доста по-противоречиви от този за "С.Г. груп", и също одобрявани от целия управителен и надзорен съвет.

На местата на Мавродиев и Митров в банката влязоха Живко Тодоров и Панайот Филипов. Първият допреди това беше финансов директор на ПИБ, а вторият - изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане и член на борда на контролираната от Христо Ковачки ОЗК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари