Стотици дръвчета са засадени заедно със саксиите в Разград

4
Проектът за озеленяване е за милиони. Прокуратурата започна проверка
Проектът за озеленяване е за милиони. Прокуратурата започна проверка Видео: bTV

Стотици дръвчета са засадени заедно с кофите в квартал на Разград. Проектът за озеленяване е за милиони. Прокуратурата започна проверка

От фирмата изпълнител казаха за bTV, че не имало проблем при засаждането

Преди година и половина стотици иглолистни и широколистни дръвчета са засадени в един от най-големите квартали на Разград – "Орел". Това става по европроект за 5.5 милиона лева. Но растенията са мъртви, забелязали от местната община при проверка. Изненадата идва, когато при изваждането им се оказва, че туите били засадени със саксиите.

Технологично е така, трябва да се извади от тук, да се извади, да се разрохка малко, да се отреже, за да може да тръгне. Това вече и да го…, просто те вече са заминали предварително, това не е начинът“, казва Николай Борисов - зам.-директор на ОП "Паркстрой".

Евзи е жител на квартала. Казва, че не е забелязал някой да полага грижа за дръвчетата, да бъдат поддържани или поливани.

„Те са ги насадили и не знам коя фирма са ги засадили, за тях не мога да кажа дали са ги полели, дали качествени са били, не мога да кажа....Не е приятно, не е хубаво, даже едни имаха железа, дали са ги вземали“, разказва Евзи.

Дръвчетата за милиони са били посадени в мандата на предишния кмет с цел облагородяване на квартал "Орел". Сега след изваждането им от община Разград трябва бързо да засядат нови, за своя сметка, за да не бъдат глобени.

„Ако не си изпълня задължението до края на годината, ще дойде последваща проверка още в началото на януари и ще ми наложат нова имуществена санкция, а към този момент само за този проект аз имам наложена имуществена санкция в размер на 550 000 лв., които аз плащам в моя мандат, с парите на нашите данъкоплатци, които нямат никаква вина“, казва кметът на Община Разград Денчо Бояджиев.

От фирмата изпълнител „Абритус гардън" отказаха да застанат пред камера, но по телефона за bTV обясниха, че засаждането на дръвчетата е приключило през пролетта на 2019 г., и не е имало проблем.

Според тях причина за изсъхналите фиданки е лошата поддръжка от страна на общината. От фирмата казаха още, че ако се докаже наистина, че техни служители са засаждали дръвчета със саксиите, ще ги възстановят.

„Аз мисля, че това е престъпление, защото това е държавна пара, държавата ни я е дала чрез управляващи органи да решим проблеми. Реално погледнато се получи една пълна пустош, защото всичко се вади“, казва кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Все още се уточнява колко точно са унищожените фиданки, а по случая е започната и прокурорска проверка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари