Стойчо Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последните ще бъдат училищата

1
В петък вероятно ще обявим нови мерки срещу COVID-19, обясни здравният министър
В петък вероятно ще обявим нови мерки срещу COVID-19, обясни здравният министър Снимка: БНТ

Това обявиха на брифинг здравните власти

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата". Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров.

"Има много точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите", добавят здравните власти, цитирани от NOVA.

"Делта" вариантът

"Делта вариантът циркулира на 100% у нас. Следим него и неговите 38 подварианта.Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина към този момент", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Тази COVID-вълна се развива бавно, в последните дни се повишава заболеваемостта малко по-интензивно. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта", добави тя.

7920 души са починалите по време на първата COVID-вълна, по време на втората са починали 8659 души.

4735 души са починали за 9 седмици през първата вълна. През втората вълна за 9 седмици са починали 4479 души. През настоящата вълна за изминалите 9 седмици броят на починалите е 3364 души, което е доказателство за това, че този вариант на COVID-19 не е по-тежък и смъртоносен, посочи проф. Кожухарова.

Проф. Христова представи сравнителни данни за заболеваемостта в България и другите балкански държави за двуседмичен период на 1 млн. души.

В сравнение със Сърбия, докато тук имаме 4000 за две седмици на 1 млн., в Сърбия са в пъти повече. Имаме по-голям размах на вълната в Сърбия към момента. Турция – при нас заболеваемостта е малко по-ниска от тази в Турция, за предишната вълна по-късно започва в Турция и достига доста по-високи нива.

Албания – там има малко по-малко заболяемост от тази у нас, в предишните вълни, в България е бил по-висок пикът.

Гърция – там са с малко по-ниска заболяемост от у нас. За целия период Гърция са поддържали по-ниски нива на заболяемост. В периода между третата и четвъртата вълна при нас са задържани по-ниски стойности.

Румъния – в пъти по-висока е заболяемостта в момента в Румъния. В Румъния и Сърбия положението е много по-тежко, отколкото у нас, а е сходно с Албания, Гърция и Турция. 100% циркулира в момента Делта вариантът, следим класическия вариант на Делта варианта и неговите 38 подварианта, добави проф. Христова. Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина, подчерта още тя.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19, интензивни са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни, съобщи д-р Златанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари