Здравният министър пусна 3 нови заповеди за Ковид мерките

1
И удължаването на срока на извънредната епидемична обстановка до 31 юли т.г.
И удължаването на срока на извънредната епидемична обстановка до 31 юли т.г. Снимка: БГНЕС

От 1 юни отпадат изискванията за влизане у нас за румънските граждани, пристигащи от Румъния

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три нови заповеди във връзка с противоепидемичните мерки и удължаването на срока на извънредната епидемична обстановка до 31 юли т.г.

От 1 юни румънските граждани, пристигащи от Република Румъния, могат да влизат в България през всички гранични контролно-пропускателни пунктове, без да е необходимо да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване. Това разпореди министърът на здравеопазването със своя заповед днес.

Със същата заповед временно се забранява влизането у нас на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са лицата, които са български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, се поставят под 10-дневна карантина. В заповедта са посочени държави и територии, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

С другите две заповеди министърът на здравеопазването удължава временните противоепидемични мерки, въведени в страната, до 31 юли.

Според тях, пет групи са освободени от задължението да носят предпазни маски:

  • клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, когато се допускат посещенията в тях;
  • спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност;
  • участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници;
  • участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници;
  • децата до 6 годишна възраст.

С пълните текстове на заповедите на д-р Кацаров може да се запознаете тук и тук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари