Стефан Тафров: Не можем да изключим изцяло война в Европа между НАТО и Русия

0
Тръмп е взел въпроса с подкрепата на Украйна като заложник в своята предизборна борба, поясни той
Тръмп е взел въпроса с подкрепата на Украйна като заложник в своята предизборна борба, поясни той Снимка: Фокус

Тръмп е взел въпроса с подкрепата на Украйна като заложник в своята предизборна борба, поясни той

Путин произнесе една дълга реч преди войната, в която горе-долу се разбра, че става дума за това, че Украйна не е същински обект на руското нападение, то е геополитически рекет, с цел промяна на световния ред, наложил се с разпадането на Съветския съюз. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Стефан Тафров, посланик на България последователно в Италия, Великобритания, Франция и ЮНЕСКО, както и два пъти посланик, постоянен представител на България в ООН – Ню Йорк.

"Режимът на Путин търси оправдание пред самите руснаци защо продължава това безумие. Защото самата Русия страда разбира се, от всичко това, освен самата Украйна. Но как да кажа, един кървав диктатор като Путин е ясен, той неговият режим е ясен, той е човеконенавистнически, той носи страдания не само на украинците, но и на руснаците. Но това, което е по-важно да се обсъди според мен, около войната в Украйна, е какво става с военната помощ на Съединените щати, тъй като това са новините от последните дни. Там, за съжаление има известни проблеми все още. Така че аз бих искал да обсъдим този въпрос", каза Тафров.

Той поясни, че това се дължи на факта, че бившият президент Тръмп, който отново е кандидат за президент, е взел въпроса с подкрепата на Украйна като заложник в своята предизборна борба. И принуждава Републиканската партия да не се съгласява с гласуването на помощта за Украйна в Конгреса на Съединените щати.

"През последните дни републиканците и демократите в Сената бяха договорили едно компромисно предложение, което обаче вчера не мина. То включва както мерки по укрепване на американо-мексиканската граница, което е искане на републиканците, така и деблокиране на 60 млрд. долара помощ за Украйна, 17 млрд. за Израел и 10 млрд. за хуманитарна помощ за Украйна, Израел и Газа и т.н. Тръмп обаче оказа натиск върху републиканските сенатори и те вчера не приеха този компромис", добави Тафров.

По думите му, това е тревожно, защото забавя допълнително американската помощ за Украйна и насърчава Путин. Дори бивши съветници на Тръмп, когато беше президент критикуваха поведението му.

"А пък днес чета, че полският министър-председател Доналд Туск се е обърнал към републиканските сенатори с един туит и им е казал: “Републикански сенатори, засрамете се. Роналд Рейгън сигурно ще се обърне в гроба, ако види какво правите", каза още Стефан Тафров.

"Нещата са много сериозни, защото докато мнозинството от американското обществено мнение продължава да подкрепя силно Украйна, част от Републиканската партия, под влиянието на Тръмп, който се хвали, че ако стане президент “ще реши въпроса за 24 часа" блокира американската военна помощ. И тук се задава въпросът, може ли да се разчита на Съединените щати като сериозен съюзник? Защото днес е помощта за Украйна, а утре може да е помощ за страни-членки на НАТО, ако Путин, след като бъде отслабена Украйна и той постигне някакви военни успехи, насочи както и вие казахте, своя поглед към някоя натовска страна или към някои натовски страни. Това са много сериозни въпроси, които си задават европейците. Тези събития в Конгреса, за които ви говоря, идват на фона на успеха на Европейския съюз да излее от затрудненото положение, в което се беше озовал, заради блокирането на неговата финансова помощ от унгарския премиер Орбан. Европейският съюз намери политическа воля да преодолее Орбан, който не крие своите симпатии към Тръмп и към Путин. И даде пример, така да се каже към Съединените щати. Един от аргументите на онези, които в Конгреса се противопоставят на тази помощ, че Европа не прави достатъчно, по този начин беше обезсилен. Разбира се, аз не казвам, че в крайна сметка няма да се стигне до отпускане на тази помощ, но това са защото има различни още варианти вътре в Сената, в Камарата на представителите, в която републиканците имат много малко мнозинство, впрочем."

Според Тафров това продължително забавяне на отпускането на помощта е тревожно и за НАТО, и за всички трезво мислещи хора, защото опасността от продължаващата агресия на Русия е сериозна.

"За нея говориха миналата седмица и германският министър на отбраната Писториус и началникът на Британският генерален щаб, които казаха предвид характера на Путинския режим “Не можем да изключим изцяло война в Европа между НАТО и Русия, ако така продължава да се държи Русия и Путин." Така че аз говоря тези неща, защото те са много сериозни и се задава въпросът - може ли Европа да разчита на своя най-важен съюзник в НАТО Съединените щати? Не е ли твърде зависима от това кой управлява във Вашингтон, какво е мнозинството в Конгреса? И тези въпроси разбира се, твърдо засягат самите украинци на първо място, но засягат и всички нас в Европа. Затова ние следим много внимателно какво се случва във вътрешната политика на Съединените щати", посочи още Тафров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари