Стефан Бакалов: Европа е най-големият консуматор на кокаин

0
Тенденция в момента е да се пушат вейпове с канабидиол в тях
Тенденция в момента е да се пушат вейпове с канабидиол в тях

Тенденция в момента е да се пушат вейпове с канабидиол в тях

„Европа е най-големият консуматор на кокаин. А на седмица се задържат около 7 тона от наркотика в Атлантическия океан.“ Това каза началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в „Митница СофияСтефан Бакалов.

Той допълни и че хванатите 500 кг от наркотика в български кораб не са предназначени за нашия пазар.

„Източникът на кокаин са няколко държави. В последните две години има изместване на трансатлантическия трафик към Европа по две направления. Доскоро предимно източник на кокаин бяха Колумбия и Венецуела, но в последните две години има огромно изместване - от Еквадор и Панама за Европа“, каза Бакалов, предаде bTV.

Според него няма как целият екипаж на българския кораб да е знаел, че има половин тон кокаин на него.

„Става дума за конфиденциалност, става дума за пренасяне на наркотици, гарантирани от различните групировки. А това, че към пратките е бил прикрепен GPS, не е новост. Това се прави отдавна“, обясни началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в „Митница София“.

Той коментира и каква дрога у нас се трафикира най-много.

Става дума за марихуана. С нея се злоупотребява и най-масово. Тенденция в момента пък е да се пушат вейпове с известно количество канабидиол в тях, каза експертът.

Бакалов добави, че модата с фентанила е завладяла САЩ преди няколко години.

„От опит знаем, че това, което се случва там, навлиза към Западна Европа, а после и при нас. Затова вече пета година имаме сериозна кампания и информираме децата какви рискове има употребата му. Предполагам, че с това забавихме малко навлизането у нас“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари