Стартира нова акция на КАТ в цялата страна

2
Контролните органи ще осъществяват заселени проверки за използването на обезопасителни колани по време на пътуване
Контролните органи ще осъществяват заселени проверки за използването на обезопасителни колани по време на пътуване Снимка: МВР

Контролните органи ще осъществяват заселени проверки за използването на обезопасителни колани по време на пътуване

Днес в цялата страна стартира превантивна полицейска акция по пътна безопасност, в хода на която контролните органи ще осъществяват заселени проверки за използването на обезопасителни колани по време на пътуване. Специализираната операция е включена в календара на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“, чийто пълноправен член е и отдел „Пътна полиция“ в МВР. Акцията ще бъде проведена за времето от 11 до 17 март 2024 г. на територията на всички държави-членки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Основната ѝ цел е водачите и пътниците в превозните средства да осъзнаят, че неизползването на обезопасителни средства сериозно увеличава риска от пътен травматизъм, и дори – от летален изход при евентуален пътен инцидент. Най-често срещаните нарушения, установени при проверки от този тип, са: неизползване на предпазни колани от водачите и пътниците в автомобилите, неносене на защитни каски от участниците в движението с мотоциклети, както и неизползването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

От МВР припомнят, че съгласно чл. 183, ал. 4, т. 7 от Закона за движение по пътищата се наказва с глоба 50 лв. водач на МПС от категориите M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска или превозва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска. За неизползване на обезопасителен колан по време на пътуване на съответния водач на МПС се отнемат и 10 контролни точки.

Съгласно чл. 137а от същия закон да не използват обезопасителни колани могат:

бременните жени;

лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан:

лицата с трайни увреждания на горни крайници и/или опорно-двигателния апарат, които управляват моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните нужди;

водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място;

инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    Байно
    А кога самите полицаи ще започнат да използват колани в служебните автомобили, защото законът по никакъв начин не ги освобождава от това задължение!
  • 19
    2
    Ъъъъ
    А кога ще започнат да се опасват с колани в патрулките самите катаджии? Аз един такъв не съм видял за десетилетия.
  • 12
    1
    Росен Гацов
    Тупат брашняния чувал, тия модерни тоталитаристи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари