Старите коли поскъпнаха с 50%

1
Константин Томов: Сега не е добър момент за покупка на кола
Константин Томов: Сега не е добър момент за покупка на кола

Сега не е добър момент за покупка на кола

Войната по пътищата продължава. Стават все по-тежки катастрофи и инциденти, за съжаление, често с жертви.

"Катастрофите станаха основна новина за медиите и ние просто им обръщаме повече внимание. Фаталните катастрофи в България не са толкова много в световен мащаб. Катастрофите в България са много по-малко, отколкото са в САЩ. Много по-малко са, отколкото са били в България в края на 80-те и началото на 90-те", каза авторът на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR Константин Томов в студиото на "България сутрин".

Според него инфраструктурата не е толкова значим фактор за катастрофите, качеството на автомобилите и нивото на техническия контрол също е проблем, но основната причина е качеството на шофьорите. Той отбеляза, че след Ковид-19 има изнервеност и освободеност на шофьорите на пътя.

"Факт е, че поведението на МВР през последните години е създало у всички хора усещане за известна безнаказаност. Няма нужда да се повишават наказанията, те просто трябва да се налагат. "Пътна полиция" следи за много малко от нарушенията, за които би трябвало да следи", обясни Томов.

Поскъпването на автомобилите втора употреба през последната година е драстично, то вече е между 30 и 50%, алармират собственици на автокъщи. В началото на годината ръстът беше между 10 и 20%, което се дължи на забавянето на производителите на нови автомобили поради пандемията и липсата на части.

Според главния редактор на automedia.bg вносът на автомобили втора ръка е намалял в България тази година, защото търсенето на западноевропейските пазари се увеличава. Томов посочи, че цените на автомобилите са се увеличили драматично в последните години. А цените на употребяваните автомобили се увеличават, защото новите стават все по-недостъпни.

"Сегашният момент не е добър за покупка на кола. Сложно е да се предвиди дали ще дойде в бъдеще по-добър момент. Финансовата криза и рецесия, които ще намалят търсенето, ще тласнат цените надолу. Именно това налагане на електрофикацията кара в момента много хора да се презапасят с конвенционални автомобили. Тази промяна, която се задава в Европа, не е фактор в главите на повечето купувачи в България, защото България не полага особени усилия да налага екологични норми", коментира още Томов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че в България има регистрирани над 4 хиляди електромобили, но в сравнение със страните, където е имало държавна политика за такъв тип автомобили, сме безкрайно назад. Гостът прогнозира, че достъпната, масова кола ще е за сметка на много по-малка батерия, по-ниска скорост, а стандартните електромобили ще останат все така скъпи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Как стои въпросът с жените ?
    Старите или младите , кои са по-евтини ? Може би е от значение и колко са употребявани !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари