Становище на Митрополит Наум за спорната наредба за избор на митрополити

1
Русенският митрополит обяснява, че е гласувал „за” наредбата в името на църковното единство
Русенският митрополит обяснява, че е гласувал „за” наредбата в името на църковното единство Снимка: Facebook

Русенският митрополит обяснява, че е гласувал „за” наредбата в името на църковното единство

Митрополит Наум публикува в социалната мрежа становище за спорната наредба за избор на митрополити, заради която беше касиран изборът на глава на Сливенската епархия.

Русенският митрополит обяснява, че по време на гласуването на документа е изразил мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура. Гласувал е „за” наредбата в името на църковното единство. По повод създалата се ситуация ще се съобрази с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Ето и цялото изявление на Негово Високопреосвещенство:

"ИЗЯВЛЕНИЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ

Относно публикуваните последователно становища на Високопреосвещените ни събратя Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Видински Даниил, Варненски и Великопреславски Йоан, Врачански Григорий и Пловдивски Николай, засягащи касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит и приемането на Синодалната наредба за избирането на епархийски митрополити занапред, считаме за необходимо да поясним следното:

1. Подкрепихме касирането на епархийския избор в Сливен, състоял се на 18 февруари 2024 г., на основание докладваното от управляващия епархията митрополит Йоан в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г.

2. Поясняваме, че не бяхме сред архиереите – вносители на проекта на Наредбата за избирането на епархийски митрополити, представена в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г., за която узнахме в самото заседание.

3. При проведените разисквания, относно този проект, изразихме мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура.

4. Гласувахме „ЗА” приемането на Наредбата, принципно подкрепяйки Св. Синод в неговото мнозинство, в името на църковното единство.

5. Считаме, че по-скорошното свикване на Църковен събор ще допринесе за урегулирането на всякакви подобни казуси, касаещи вече приети Синодални наредби или проекти на подобни предложения, както и за неотложното решаване на други важни въпроси.

6. Що се касае до създаденото положение от 24 февруари т. г., ще се съобразим с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Слава Богу за всичко!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари