Протест и контрапротест пред Светия синод

1
Напрежение цари в Българската православна църква
Напрежение цари в Българската православна църква Снимка: БГНЕС

Напрежение цари в Българската православна църква

Протест и контрапротест се очакват във вторник сутринта пред Светия синод.

Причината - спазването на устава на църквата, разпореждането с хиляди декари земя на Сливенската митрополия, както и новият владика, чийто глас може да се окаже решаващ за избора на следващ патриарх, пише 24 часа.

На 12 март митрополитите трябва да решат за отмяната на наредба от 24 февруари 2024 г. С нея те отнеха правото на миряните да участват в избора на двамата епископи, от които синодът да избере митрополит.

Това се случи след епархийския избор в Сливен. Духовници и миряни определиха с гласовете си новия Сливенски митрополит да е Агатополският епископ Йеротей или Константийският Михаил. След това синодът отмени епархийския избор и прие наредбата, с която лиши миряните от правото да участват в процедурата, и я даде в ръцете на митрополитите в Светия синод.

Това създаде напрежение в Българската православна църква и повод за протест на духовници пред синода на 12 март. В същото време от Пловдив се организират автобуси, с които да дойдат хора, които ще защитават противоположната кауза, въпреки че владиката Николай официално се извини и подкрепи отмяната на наредбата и законността на епархийския избор.

Докато отмяната на наредбата е почти сигурна, то под въпрос остава дали владиците ще отменят и решението си, с което касираха епархийския избор на Йеротей и Михаил.

Призивите на митрополитите са различни

Според едни трябва да се касира още във вторник и в сряда да се проведе каноничен избор, според други е необходимо решението да се отложи за април, когато на местните в Сливенската епархия да се представи нов списък от епископи, между които да определят двама. Само за две седмици в църквата настъпиха безпрецедентни обрати, а вече има и призиви за свикване на Църковно-народен събор, какъвто не е имало от 2008 г.

“Против” наредбата гласуват трима митрополити - Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. “За” са 8 - Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков.

Четирима от тях публично се извиниха за решението си и помолиха за прошка. Сред тях е и вносителят на решението - Варненският митрополит Йоан, който ръководи Сливенската ерпархия след смъртта на владиката Йоаникий. Той обаче се обявява само за отмяна на наредбата, но не и за избор между двамата избрани в Сливен.

А митрополит Николай директно заявява, че още на 12 март трябва да се отмени и наредбата и решението за касиране на избора на местните, а на 13-и Светият синод да избере нов митрополит между Йеротей и Михаил.

Междувременно владиците Гавриил, Даниил и Серафим, които са гласували против наредбата и отмяната на избора, излязоха с подробни становища защо това противоречи на Устава на БПЦ, а от чужбина пристигна и остро писмо от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Той не е гласувал, но критикува решението на събратята си.

“Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори - единият в Св. синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам 42-мата избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението”, пише дядо Йосиф.

Всичко започна със смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше 44 г. на престола. Светият синод назначи временно на негово място Варненският Йоан, чиято епархия е най-близо до сливенската. Както е по устав, Светият синод определи списък от 10 епископи, между които духовници и миряни от Сливенската епархия да изберат двама.

Изборът е в два тура. На първия най-много гласове (26) събира Агатополският епископ Йеротей. Той е викарий на покойния сливенски митрополит Йоаникий и игумен на манастира в Поморие. Още в началото е сочен за фаворит, защото е местен.

На второ място със 17 гласа е класиран Знеполският епископ Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит Николай. На трето с 11 гласа остава Константийският епископ Михаил, който е викарий на Ловчанския владика Гавриил.

На втория тур обаче настъпва обрат. На него се определя кой от Арсений и Михаил ще се яви на каноничен избор срещу Йеротей. Там Михаил получава 22 гласа, а Арсений отпада със 17 гласа. След това срещу епархийския избор е внесена жалба от сливенския свещеник Евгений Янакиев, която служи като мотив за решението на синода да отмени вота. Отец Евгений от години води битка с епископ Йеротей заради земи, които са дарени на Сливенската епархия, но не били вписани в имотния регистър като собственост на църквата.

В сигнала му има твърдения за изборни манипулации на втория тур на епархийския избор, когато в битката остават Йеротей и Михаил, а отпада Арсений, викарият на дядо Николай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари