Сръбски депутати искат от София мощите на крал Милутин

0
Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната църква "Света Неделя"
Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната църква "Света Неделя" Снимка: Ангел Ангелов

Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната църква "Света Неделя"

Депутати от сръбската парламентарна коалиция НАДА поискаха от сръбското министерство на културата да изпрати официално искане до България да разреши връщането в Сърбия на тленните останки на крал Милутин, съобщава вестник "Данас", предава вестник СЕГА.

Мощите на св. Стефан Урош II Милутин се пазят в столичната църква "Света Неделя". Заради мощите на Милутин църквата в София се е наричала „Свети Крал“ през XIX и първите десетилетия на XX век.

След смъртта му на 29 октомври 1321 година Стефан Милутин е канонизиран от православната църква. Погребан е в манастира Банска. По време на османското нашествие мощите му са пренасяни неколкократно като през 1460 стигат до София.

През 2006 година Сръбската православна църква предявява претенции към мощите на Стефан Милутин. При официалното си посещение в София на 19 септември 2013 президентът на Сърбия Томислав Николич получава само парченце от дрехата на краля-светец.

Сега сръбските депутати искат мощите на краля да бъдат взети от София и преместени в Косово, в Грачаница за "да докажат на цял свят чии са Косово и Метохия". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари