Спират добавката за чужда помощ на инвалиди, ако имат асистент от държавата

1
Това предвижда поправка в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж
Това предвижда поправка в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Пенсионерите инвалиди, които ползват платен от държавата личен асистент, няма да получават добавката си за чужда помощ към пенсията.

Това предвижда поправка в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която трябва да влезе в сила от 1 септември, пише 24 часа.

Добавката за чужда помощ получават всички пенсионери с ТЕЛК-ови свидетелства за над 90% увреждане и нужда от помощ. Тя е в размер на 75% от социалната пенсия за старост, което означава, че от 1 юли с увеличението на пенсиите ще е 99,32 лв.

Всички хора с увреждания да минат социална оценка и въз основа на нея да се отпуска личен асистент или друга помощ, предвиждат приети вече от парламента промени в Закона за хората с увреждания. Така на пенсионерите инвалиди, които съберат достатъчно точки в социалната си оценка, също ще се отпуска личен асистент. Тогава обаче те ще губят правото си на добавка, а тези 99 лв. временно ще се превеждат от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане. След като изтече трудовият договор на личния асистент, добавката отново ще се изплаща лично на инвалида към пенсията му, предвижда поправката в наредбата.

Еднократната помощ от 250 лв. за първолаци вече ще се изплаща на два пъти - преди 15 септември и в началото на втория срок, ако детето продължава да ходи на училище, предвижда пък поправка в правилника за личните помощи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари