Спасиха 64-годишна жена, ухапана от пепелянка

6
За противодействие на отровата е бил използван противозмийски серум, а след това е било назначено няколкодневно лечение
За противодействие на отровата е бил използван противозмийски серум, а след това е било назначено няколкодневно лечение

Лекари от Горна Оряховица спасиха 64-годишна жена, ухапана от пепелянка в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово

Инцидентът се случил в двора на социалното заведение в неделя следобед. Отровното влечуго клъвнало по ръката домуващата, докато си почивала в къта за отдих на открито, пише "24 часа"

След като станал инцидента, дежурната медицинска сестра в социалното заведение сигнализирала филиала на Спешна помощ в Горна Оряховица.

"Поели са я колегите, ръководени от д-р Георгиев, които са извършили животоспасяващи мероприятия, бяхме в постоянна връзка с тях, след което пациентката бе докарана при нас", разказа шефът на отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Христо Събев. В реанимацията пациентката е постъпила в тежко състояние - в колапс и с оток на ухапаната ръка.

За противодействие на отровата е бил използван противозмийски серум, а след това е било назначено няколкодневно лечение. "За щастие в отделението имаше наличност от противозмийски серум, тъй като тази змия, по думите на придружаващите жената, е била отровна", коментира още д-р Събев.

Той признава, че за над 30-годишната му практика в ОАИЛ, са постъпвали пациенти, ухапвани от змии, които обаче не са били отровни, а за пръв път попада на случай с пепелянка. "Бих посъветвал колегите от реанимациите в болниците и в Спешните отделения, да си осигурят запаси от противозмийски серум. При ухапванията от отровни змии, ако няма навременна лекарска намеса, може да се стигне до утежняване на положението и дори до летален изход", допълва още анестезиологът.

В сряда пациентката е изписана напълно здрава от болницата в Горна Оряховица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари