Каква е цената на шарана в Русе?

3
В момента от Дунава излиза повече мряна, сом и платика, отколкото шаран
В момента от Дунава излиза повече мряна, сом и платика, отколкото шаран Снимка: Дарик, архив

В момента от Дунава излиза повече мряна, сом и платика, отколкото шаран

"За да е вкусна рибата, трябва да се отглежда в чиста вода и да се храни с качествен фураж". Това каза за БТА Антон Стоянов - собственик на русенска фирма за производство и търговия на риба. Той има пет риболовни стопанства, както и борса, която се намира в русенското село Ряхово.

"На година произвеждаме 700-800 тона риба, като около 500 тона от нея е шаран. Имаме също толстолоб, амур, бяла риба, сом", обясни Стоянов. Той допълни, че този вид бизнес не е толкова печеливш като на банкерите, но се развива с всяка година по малко. "Досега не се е случвало да работим на загуба. Който работи, изкарва", казва Стоянов.

По думите му две са условията за хубава и вкусна риба. "Водата трябва да бъде качествена, да не вкисва. Да се следи съставът ѝ - колко органика има. От земеделските земи влизат много азот, нитрати и фосфор. Така водата се наторява, а това води до цъфтеж на фитопланктона", казва Стоянов.

Второто условие за вкусната риба е качественият фураж. "Колкото фуражът е по-добър, толкова рибата става по-вкусна. През тази година я храним със специален фураж, който купуваме от завод в Австрия. Скъп е, но е с много добър коефициент на хранене. В него има и животински протеин. Така рибата става много вкусна. В други години сме я хранили със зърно - основно с пшеница", посочва Стоянов.

Той обяснява, че шаранът на едро го продава около 6,50 - 7,00 лева на килограм, а на дребно - между 8,00 и 8,50 лева.

Собственик на рибен магазин в Русе каза за БТА, че килограмът на шарана се продава по 10,50 лева на килограм. Той обясни, че цената му няма да бъде повишавана за Никулден. На клиентите се предлага също безплатно почистване и транжиране на рибата. В магазина се продава и друг вид риба. "Дунавският шаран го няма много сега, защото е трудно да се извади от реката. От Дунава излиза повече мряна, сом и платика", посочи собственикът на магазина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Ни Ки Ту
    Цена: 10,90 лв. / 1кг. - Шаран в кв. Чародейка на рибния магазин на пазарчето. Пресен е, жив, чистят го на място. Щом ще си правим реклами, ок! На "Девятката" в "Здравец-Изток" при Мимето е много по-евтин, пресен е винаги и го транжират както пожелаете на момента. Никога, ама никога няма да взема риба от друг магазин. Весел Никулден!
  • 2
    5
    ГРАДЕЖ
    Цената на шарана Симеон Иванов, който си повярва, че с Надежда Шанова могат да разиграват Областна администрация е почти 2000лева съдебни разноски без адвокатския хонорар. Борислав Българинов ще му го плати ха ха ха Интересно дело в административния съд, да се смееш или да плачеш какви са ни държавните служители
  • 5
    4
    Рибар
    Те шараните у Руси са без пáри!
  • 4
    3
    Цена: 10,90 лв. / 1кг.
    Шаран в кв. Чародейка на рибния магазин на пазарчето. Пресен е, жив, чистят го на място.
  • 8
    2
    555
    "Водата трябва да е качествена, да не вкисва." Вкисва киселото зеле, туршията. Досега не съм видял шаран във вкисната вода.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари