Собственик на ретро снегорин от Русе: Пали и при минус 50 градуса

23
Ретро коли, мотори и камиони от България и Румъния се събраха днес в Парка на младежта
Ретро коли, мотори и камиони от България и Румъния се събраха днес в Парка на младежта Видео: Русе Медиа

Ретро коли, мотори и камиони от България и Румъния се събраха днес в Парка на младежта в Русе.

Любители и реставратори си дадоха среща, за да покажат своите ценни превозни средства. Возилата бяха разделени в няколко групи, предава Русе Медиа.

Моторите са основно с марка „Иж“, като някои от екземплярите са от 1952 г. Сред автомобилите имаше и соц возила, част от които са се използвали в различни институции – автомобил от Народната милиция и роторен снегорин, който все още е действащ и се продава. Присъстват още ретро количка на Флинтстоун, която е модернизирана и електрифицирана, всякакви варианти на купета и кабриолети.

Собствениците на някои от ретро возилата разказват как са се сдобили с тях и какви трудности са срещнали при реставрацията им.

Иван Николов от Панагюрище е дошъл с „Волга М21“ – 1966 г., която се движи на собствен ход. Тя е интересна за младите, които не са виждали такъв автомобил. Колата е с перденца, както е било някога при този вид коли, които са се ползвали от министерства и институции. Най-голямата трудност при реставрацията е била с хромираните части, тъй като сега няма кой да ги прави, а във волгите е имало много от тях.

Роторният снегорин е руски от 1975 г., разказва Веселин Василев. Двигателят му е само в задната част, пали и на акумулатори, и на сгъстен въздух. Пали дори при минус 50 градуса. Всичко по него е направено наново, тъй като е бил напълно разнебитен, но сега отново се ползва за отваряне на пътища. Кабината е от „ЗИЛ 131“, кормилото е от УАЗ-ка.

Петър Пенчев от Русе споделя, че автомобилът „Ситроен Тракшън Авант“ е модел 1934 г., но е произведен през 1956 г. Закупен е за посолството на България в Тунис, след което 1980 г . е внесен обратно в България. Реставриран е изцяло в периода 2011-2014 г., всеки един елемент е бил обработен и възстановен. Моделът е бил наречен автомобил на мафията, тъй като такъв е ползвал Ал Капоне. В България има само три такива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    русенец
    Ретро кола е нещо, което е създадено преди години и оцеляло до днес. Реплика на ретро кола е нещо, което е създадено днес и прилича на друго нещо, създадено преди години. Снегоринът , който посочвате е уникален. Такъв не е съществувал. Създаден е последните години от части на различни машини. Браво на собственика му, но това в никакъв случай не е ретро машина.
  • -1
    6
    Бекселски
    Ей туй са каа ретро кола...
  • 3
    5
    Казармен
    И защо да не пали при минус 50 градуса? Понеже съм бил в мото-батальон, аз ли не знам как пали! Едни поцинковани кофи имахме, сутрин рано се пали открит огън в тях и се подгрява директно картера под камиона. Виж, химиците в ГСМ-а правиха чудесата нафтата да не прави парафинови тапи. Керосин ли добавяха, не помня вече. Ама помня, че "черпеха" с етер двигателите. Пък ние го крадяхме, че да лекуваме пучи-въшки /етер + вазелин и мажеш/.
  • -1
    4
    Минувач
    Само за сведение. Pодобни роторни снегорини са на въоръжение във фирмите, извършващи пътна поддръжка през зимата.
  • 2
    3
    до предния
    колко маде ин русия неща ползваш бе дебил?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари