Смокиновото листо на „реда в хаоса“

0
Анастас Герджиков: Гражданската позиция не е непременно излизане на улицата
Анастас Герджиков: Гражданската позиция не е непременно излизане на улицата

Анастас Герджиков: Гражданската позиция не е непременно излизане на улицата

„Моята идея не е да се разгранича от политическа партия ГЕРБ. Моята идея е да разграничим това, което правят политиците“

Партиите, а не гражданите внасят разделение и противопоставяне в обществото, твърди кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков в интервю за Mediapool.

Той е твърдо убеден, че увеличаването на президентските правомощия би било опасно за държава с историческия опит и цивилизационния профил на България, защото заплахата от еднолична или авторитарна власт не е за подценяване. Висшето образование е най-голямата битка на кандидата за президент, подкрепен от ГЕРБ

Ето някои от акцентите в интервюто на проф. Анастас Герджиков:

За обединението:

Аз не говоря за обединение на партии, а за обединение на всички български граждани около каузи, около обща визия за това накъде да върви България. Никога не съм говорил за това да се обединят почтените и непочтените или битите и биячите. Говоря за това да намерим темите, около които има консенсус, за да се обединим около тях.

За правомощията на президента:

Правомощията на президента не трябва да се увеличават, защото това е опасно за държава с нашия исторически опит и на този етап от развитието си. (…) Мисля, че президентът в момента има немалко правомощия. Те изглеждат периферни, но всъщност държавният глава има две различни причини да се занимава с всички теми. (…)

Президентът трябва да участва активно в обществения живот. Той трябва да е винаги с грижите и надеждите на народа, което означава, че при сериозни проблеми, катастрофи и бедствия, той трябва да намери думите за утеха. При изготвянето на обща визия, той трябва да поведе народа си към национален идеал, но президентът не трябва да прави това с цената на разединение на нацията. Напротив. Целта на всички негови обществени изказвания трябва да бъде обединението на нацията.

Какъв президент би бил:

Аз не знам дали ще бъда по-добър президент от Румен Радев, но имам голям опит, натрупан в разнородни организации, с това да убедя групи с различни интереси да се обединят в името на общата кауза.

За Делян Пеевски:

Казах, че и Делян Пеевски, и всички останали фигури, за които се говори много в момента, са български граждани, за които важи същото, което важи за всеки друг български гражданин – евентуалната им вина трябва да се докаже в съда. (…) Няма нищо лошо да се говори за това какво тези фигури са направили или не са направили, но за мен по-важно е да говорим по въпроса дали правилата ни са добри или не са.

За липсата в биографията му на силна политическа изява или важна битка, която да е провел:

Това според мен е невярно. През 2013 г. бях доста свързан с това, което нашите студенти направиха, след като окупираха университета. Но дори да се върнем по-назад, участието ми като зам.-министър например според мен беше активна гражданска позиция, защото тогава, когато не всички социални сфери се развиваха добре, започнахме една реформа във висшето образование, която доведе до голяма промяна в закона и в средата.

За мандата на народните представители и министрите:

Проблемът е в това, че всеки политик и в Народното събрание, и в изпълнителната власт има 4-годишен мандат. Затова неговият хоризонт е 4-годишен. Той прави само нещата, които в рамките на тези 4 години ще му донесат плодовете, които да покаже на хората. В този смисъл един такъв политик е донякъде полезен за обществото, но в същото време той не може да погледне далеч отвъд 4-годишния си хоризонт. (…) Няма реформа в образованието, която да даде плодове след 4 години, това става след 10-20 години.

За разграничаването от ГЕРБ:

Политическа партия ГЕРБ в момента има подкрепата на 700 000 – 800 000 души, които очевидно не са направили нищо лошо. В случай, че някой от ръководството на някоя партия, например от политическа партия ГЕРБ, е направил нещо нередно, той трябва да си понесе личната отговорност. В същото време политическа партия ГЕРБ през последните 12 години очевидно е направила и много добри неща, след като хората са я избирали толкова пъти. Моята идея не е да се разгранича от политическа партия ГЕРБ. Моята идея е да разграничим това, което правят политиците, което често пъти е свързано с тяснопартиен интерес, от това, което искат българските граждани, защото то е свързано с общия ни интерес като нация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари