След 12 години мрак Кремена отново може да чете

2
Жената с почти напълно загубено зрение е с диагноза „Болест на Щатгард“
Жената с почти напълно загубено зрение е с диагноза „Болест на Щатгард“ Видео: bTV

Благодарение на високотехнологични очила, жена с почти напълно загубено зрение може да чете отново.

Преди 12 години цветовете, буквите и числата напускат света на Кремена Иванова от Стара Загора. Лицата на любимите ѝ хора се превръщат в силуети от светлини и сенки. Зрението ѝ е било толкова влошено, че Кремена се е разминавала с дъщеря си без да я познае. Диагнозата е „Болест на Щатгард“ – необратимо и нелечимо увреждане на ретината.

Има една хилядна централно зрение, което означава, че тя не може да чете, не вижда дребни детайли, не вижда цветове. Тя се ориентира само с периферното си зрение“, разказа пред bTV д-р Галина Атанасова, която е лекуващ лекар на Кремена. Двама млади лекари от Стара Загора намират начин чрез новите технологии да помогнат.

Тези очила – това, което правят е, че вземат периферното зрение и чрез увеличаване на образа, който се наблюдава, тоест така наречения „скотом“ му се намалява размерът, тоест сляпото петно“, обясни офтамологът д-р Борис Коцев.

Още двама пациенти ще получат шанс за пълноценен живот чрез същата технология. А Кремена вече гледа напред – след като свикне с очилата, мечтае да започне работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук