Менте очилата от сергиите увреждат очите необратимо

0
Стъклата без филтър подлъгват очите да поглъщат пъти повече вредни лъчения
Стъклата без филтър подлъгват очите да поглъщат пъти повече вредни лъчения

Стъклата без филтър подлъгват очите да поглъщат пъти повече вредни лъчения.

Ментетата с диоптър изкривяват образа.

През летните месеци, когато слънцето е най-опасно все повече хора страдат от мъчително главоболие, умора и замайване заради продължително носене на некачествени очила, предупреждават офталмолози.

Лекарите, са категорични, че ментетата от сергиите са опасни за очите и увреждат ретината, което е основната причина за намаляването на зрението.

Очилата без UV-филтър правят вредните лъчения в пъти по-опасни. Когато светлината намалява, зеницата се свива, но ако окото е „подлъгано“ от затъмнени стъкла без защита, тя се отваря и поема много повече вредни лъчения“, обясни пред „Труд“ офталмологът д-р Евгени Чолаков.

Той допълни, че през летните месеци хората масово се оплакват от неразположения в този период, най-вече децата.

Менте очилата могат да предизвикат замайване и болки веднага. Увреждането на ретината става постепенно, но е необратимо“, обясни още д-р Чолаков.

Той добави, че опасни за очите са и очилата с диоптър за по 4-5 лв.също са опасни, защото при тях не е спазено индивидуалното разстояние между зениците.

„Те често изкривяват образа, обикновено диоптърът е не отговаря на посоченото, често и стъклата са надраскани, което води до сериозни проблеми с очите“, допълни още специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари