Гледането на телевизия в тъмно помещение не уврежда зрението

1
Нужно е обаче да сме достатъчно отдалечени от екрана
Нужно е обаче да сме достатъчно отдалечени от екрана

Нужно е обаче да сме достатъчно отдалечени от екрана

Гледането на телевизия в тъмно помещение не уврежда човешкото зрение, стига да сме достатъчно отдалечени от екрана. По правило разстоянието трябва да е равно на 3 пъти по дължината на диагонала на телевизора. Това обясни началникът на клиниката по очни болести в университетската болница Александровска Александър Оскар, предава БНР. По думите му за децата е препоръчително да ползват таблет или компютър, вместо телефон, за да не се взират.

Човешкото зрение е уникална оптична система, регулирана от мускул, разказа професор Оскар.

Когато гледаме надалече, мускулът се отпуска. Когато гледаме наблизо, мускулът се свива, а този мускул е много силен при децата. Тъй като те гледат от много близко, той така силно се свива, че после трудно се отпуска надалеч. Първо, започва да ги боли главата, а в последствие това е предпоставка за развитие и на късогледство”.

При четене и гледане на екрани е нужно да има достатъчно отстояние от очите и добра осветеност на помещението. Смесването на изкуствена и естествена светлина не оказва съществено влияние върху зрението, обясни офталмологът.

Хората, които прекарват цял ден на компютъра е хубаво на всеки 20- 30 минути по 2-3 минути да гледат надалеч. Не телефона! По възможност през балкона да гледат короните на дърветата, за да се отпуска именно този мускул вътре в окото”.

Важно е също да се носят слънчеви очила с UV филтър, който пази от дегенерация на ретината

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари