Слаба реколта от грозде в Русенско

0
Градушките и поройните дъждове унищожиха голяма част от продукцията
Градушките и поройните дъждове унищожиха голяма част от продукцията Видео: БНТ

Заради падналите градушки и поройните дъждове, в някои части на Северна България за втора поредна година гроздето ще е по-малко.

Въпреки че се е наложило повече пръскане и копане, за да се запази плодът, не се очаква повишение на цените, информира БНТ.

Павел Бъчваров вече 19 години гледа лозя в землището на русенския квартал Средна кула. За това време двойно е намалил площите, които обработва. Освен че е зависим от природата, казва, че и все по-трудно се намира работна ръка, а и субсидията трудно покривала загубите, нанесени от дъждовете.

Павел Бъчваров - производител: Годината беше тежка, имаше много валежи, пролетта тръгна сушава. И оттам добивът ще бъде по-нисък. Имахме две градушки... Ударените зърна буквално се спукват … просто изсъхнаха, стафидираха.

Дъждовете са благоприятствали и развитието на гнилостни процеси, а част от гроздето е закъсняло със зреенето. Но от площите, пощадени от времето, специалистите очакват добив около 900 кг за дка.

Веско Симеонов - директор на Агенцията по лозата и виното - Русе: Годината беше особена. Климатичните условия бяха разнообразни... Лозовите насаждения, в които са извършени агротехнически мероприятия навреме, са в сравнително добро състояние.

Първото набрано грозде Павел продава на 90 стотинки. За после не смее да прогнозира. Казва, че цената се определя от винпромите. Но ако количествата са малки, заводите не пращат камиони, защото не е рентабилно. Затова в момента бере по поръчка за плодовата борса.

Павел Бъчваров - производител: „Не е много добре, защото, когато е на винзавод за един-два дни приключва гроздобера, а тук може да протече много време, зависими сме от времето - може да се развали, да се одъжди и да загубим продукцията.

Заради променливото време, тази година гроздоберът в Русенско започна с 10 дни по-рано. Лозарите се надяват да се задържи слънчево, за да могат навреме да приберат реколтата си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари