Лозари: Гроздовата реколта е неочаквано добра

1

Липсата на дъждове през юни опазили лозята от болести

Реколтата от грозде тази година е добра, добивите са средно от 900 кг. до тон от декар за сорта „широка мелнишка лоза“, а изкупните цени като миналогодишните, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В долното течение на р. Струма в Санданско-петричкия регион обират последните гроздове. Традиционно първите дни на октомври са определените дни за гроздобер, но студовете от последните дни ускориха процеса. Необрани лозя в района вече почти няма.

Реколтата е много добра, очаквам тон от декар, захарността я мерих преди 10-на дни, беше 22 процента, с това слънчево време в последните дни сигурно се е покачила“, обяснява Антон Сарафов, който бере лозето си край с. Ново Кономлади.

Според него реколтата се е запазила добра, защото лятото бе сухо, а липсата на дъждове през юни опази лозята от маната и пепелницата. Антон отглежда два декара от сорта „Широка мелнишка“, тази година въпреки липсата на валежи, е пръскал лозето си три пъти.

Изкупните цени са като почти като миналогодишните: 60-70 ст. за „широката мелнишка“, на „мерло“-то от 90 стотинки до левче, „каберне“-то е 1 лев, а на белите сортове от лев до лев и десет на килограм", обяснява Костадин Попов от с. Капатово.

Той отглежда 10 дка лозя, и той смята, че въпреки сухата година реколтата е добра, добивът му е средно 900 кг. от декар, предпочита повечето от добитото да го продава. А цените, които съобщава, уточнява, че са на производител на място, а не на прекупвачи.

Пролетта бе дъждовна, който успя след обработка да запази влагата, се радва на добра реколта, пръсканията са с едно по-малко от м.г.".

Попов има преса, купилите от него грозде го мелят, така се отделят чепките, а сока тече направо в бидоните. Според него купувачи на продукцията му има.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детето каза, че за понеделник трябва да занесе в училище 15 коркови тапи. Трудно е, но ще се справя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари